Σοφία Παυλίδου για Χρήστο Φερεντίνο: «Δεν θα πω πως δεν υπήρξε θυμός όταν χωρίσαμε, αλλά…»
Ελλάδα

Σοφία Παυλίδου για Χρήστο Φερεντίνο: «Δεν θα πω πως δεν υπήρξε θυμός όταν χωρίσαμε, αλλά…»

Σοφία Παυλίδου για Χρήστο Φερεντίνο: «Δεν θα πω πως δεν υπήρξε θυμός όταν χωρίσαμε, αλλά…»

Η εξομολόγησή της στο περιοδικό ΟΚ!

Για την όμορφη σχέση που έχει καταφέρει να διατηρεί με τον πρώην σύζυγό της Χρήστο Φερεντίνο, τους γιους τους, αλλά και την περιπέτεια υγείας της μητέρας της μίλησε η Σοφία Παυλίδου στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» και στη Φανή Πλατσατούρα. Η γνωστή ηθοποιός αναφέρθηκε και στο ελληνικό #Metoo και το περιστατικό βίας που είχε αντιμετωπίσει πριν από λίγα χρόνια στο θέατρο.

Το ελληνικό #Metoo και η καταγγελία

Διεκδίκησες τη ζωή που ήθελες να ζήσεις;

Άκουσα νωρίς τη συμβουλή «κάνε ό,τι θέλει η καρδιά σου», αλλά μέχρι να φτάσει να γίνει πράξη και συνειδητή επιλογή χρειάστηκε μεγάλη διαδρομή γιατί είμαστε ρυθμισμένοι αλλιώς. Και χρειάζεται αγώνας για να πετάξεις το παλιό λογισμικό. Ακόμη και αυτό που μου συνέβη πριν από τρία χρόνια ήταν ένα γερό χαστούκι για να αναρωτηθώ «Πώς επέτρεψα να βρεθώ με αυτούς τους ανθρώπους και αυτές τις ενέργειες;». Και αναφέρομαι στο σκηνικό επίθεσης που δέχτηκα.

Αναφέρεσαι στον Μάνο Παπαγιάννη και στο σκηνικό επίθεσης που συνέβη πριν από τρία χρόνια στα καμαρίνια του Θεάτρου Χυτήριο.

Ναι. Σκέφτομαι πόσο μη συνειδητή ήμουν τότε. Πόσο πιεσμένη –είχα χωρίσει, είχα ανασφάλεια για τη δουλειά–, ίσως και αφελής. Αν πριν συνεργαστώ μαζί του είχα φροντίσει να ρωτήσω για εκείνον, θα είχα μάθει πως είχε ασκήσει ξανά βία σε συνάδελφο, την Κάτια Νικολαΐδου, και θα είχα προστατευτεί. Δεν ήταν σοκαριστική μόνο η πράξη αλλά και το τι ακολούθησε. Το πώς το αντιμετώπισαν τότε οι δημοσιογράφοι και οι εκπομπές. Ήταν τραγική η αντιμετώπιση, αν το σκεφτείς με τα τωρινά δεδομένα.

Ένιωσες τότε πως δεν σε άκουσε κανείς;

Κανένας. Είχα λάβει κάποια μηνύματα στα social media από ανθρώπους που δέχονταν κακοποίηση στην εργασία τους ή βία στο σπίτι τους αλλά δεν έλειπαν και αυτοί που έγραφαν «Τι έγινε και αν έφαγες μια σφαλιάρα;». Τώρα έγινε η αλλαγή και χαίρομαι πολύ που αυτοί οι άνθρωποι έβγαλαν τόσο πόνο από μέσα τους για να φτάσουν στο φως – και τους το εύχομαι. Αφότου μίλησε η Ζέτα Δούκα για το δικό της περιστατικό κακοποίησης, μου ήρθαν χιλιάδες μηνύματα στα social media –και το χιλιάδες δεν είναι υπερβολή– που μου έγραφαν «Συγγνώμη, που δεν σε ακούσαμε τότε». Γι’ αυτό και τώρα νιώθω την ανάγκη να βγω να μιλήσω για την ιστορία μου. Γιατί τότε σώπασα. Kαι έμεινε στον κόσμο η αντίληψη ότι κάποιο άδικο έχω για αυτό δεν βγαίνω να μιλήσω. Δεν είχε όμως να κάνει με αυτό. Δεν είχα πού να απευθυνθώ και τι να πω. Δεν είχα χώρο!

Ωστόσο, είχες τη γενναιότητα να το καταγγείλεις και ουσιαστικά να ανοίξεις τον δρόμο για το κίνημα #ΜeΤoo και στην Ελλάδα.

Το ξέρεις ότι τότε με έπιαναν συνάδελφοι και μου έλεγαν «Έλα, μην το τραβήξεις άλλο». Κάποιοι άλλοι έλεγαν πως το κάνω για τη δημοσιότητα. Ποια δημοσιότητα; Ένιωθα μεγάλη ντροπή για αυτό που είχε συμβεί. Ήταν και τα παιδιά μου στην εφηβεία τότε, δύο αγόρια που τους πείραξαν τη μητέρα τους και η πρώτη τους αντίδραση ήταν «Τι κάνουμε τώρα; Πάμε να αντιδράσουμε». Τους έλεγα «Όχι, αγόρια μου. Υπάρχει και ο δρόμος της Δικαιοσύνης». Και πράγματι, προχώρησα σε μήνυση επειδή αισθανόμουν ότι έπρεπε να βρω το δίκιο μου.

Γιατί δεν έχει εκδικαστεί ακόμη η υπόθεση;

Γιατί το δικαστήριο συνέπεσε με την περίοδο του κορονοϊού. Αλλά η δικαστική απόφαση θα με δικαιώσει, δεν έχω καμιά αμφιβολία για αυτό.

Τότε δεν ήταν έτοιμη η κοινωνία να ακούσει;

Καθόλου έτοιμη. Θυμάμαι ότι έβγαινα με χαρτί δικαστή και μάρτυρες και δεν άκουγαν εμένα. Άκουγαν τον θύτη και τον άντρα της Τέτας Καμπουρέλη (σ.σ. Βασίλης Γκουρούσης), που εμφανίστηκε ως συμπαραγωγός της παράστασης. Και μιλούσε δημόσια για το περιστατικό χωρίς να ήταν μπροστά σε ό,τι συνέβη. Και υποστήριζε αυτόν. Την ίδια ώρα, ο θύτης έλεγε «Δεν τη χτύπησα». Είχε φτιάξει τη δική του αλήθεια.

Με την Τζένη Μπότση είστε καλές φίλες. Γνώριζες τα όσα ανάρμοστα κατήγγειλε ότι βίωσε από ηθοποιό-σκηνοθέτη;

Εννοείται πως γνώριζα αυτό που είχε συμβεί στην Τζένη. Και όταν ήρθε η ώρα να συνεργαστώ με τη σειρά μου με αυτό τον άνθρωπο, ήταν η μοναδική παράσταση στην οποία η Τζένη δεν ήρθε να με δει.

Δεν σου είπε τότε «Πού πας να μπλέξεις»;

Υποτίθεται πως είχαν περάσει πολλά χρόνια από εκείνο το σκηνικό και ο άνθρωπος αυτός είχε αλλάξει. Και ήταν μια ευτυχής συγκυρία για μένα αυτό το έργο. Θυμάμαι τότε ότι είχα πει στην Τζένη: «Καμιά φορά οι άνθρωποι κάνουμε λάθη, μπορεί να συνέβη μόνο σε σένα» και μου είχε απαντήσει «Δεν είμαι μόνο εγώ, Σοφία, συνέβη σε ακόμη δύο κοπέλες». Τώρα που μαθαίνω ότι αυτές οι κοπέλες έγιναν 25 έχω πέσει από τα σύννεφα!

Η συμμετοχή στη Φάρμα

Αλλάζοντας θέμα, είδαμε πως πρόσφατα έλαβες μέρος στη Φάρμα του ΑΝΤ1. Δεν περιμέναμε να ακούσουμε το όνομά σου ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Κανείς δεν το περίμενε. Ούτε καν εγώ η ίδια! Αν δεν ήταν η πανδημία, δεν νομίζω ότι θα βρισκόμουν ποτέ στη Φάρμα, αλλά ήμουν σε ένα τέλμα εξαιτίας του κορονοϊού, ένιωθα μη δημιουργική και είπα το «ναι». Το γεγονός ότι είναι ριάλιτι και ότι θα είχα 24 ώρες μια κάμερα απέναντί μου δεν με φόβιζε γιατί πλέον έχω αυτοπεποίθηση για το ποια είμαι. Ωστόσο, σε ένα παιχνίδι ασυλίας έπαθα αρρυθμία και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είχα ξαναπάθει στο τεστ κοπώσεως πριν από τη Φάρμα αποφάσισα να αποχωρήσω οικειοθελώς.

Η σχέση με τον Χρήστο Φερεντίνο μετά τον χωρισμό και τα παιδιά

Ακόμη κάνει εντύπωση σε κάποιους πώς έχετε καταφέρει και διατηρείτε τόσο καλή σχέση μετά τον χωρισμό σας (σ.σ με τον Χρήστο Φερεντίνο).

Οφείλει να προχωρήσει η κοινωνία μας και σε αυτό το κομμάτι και χαίρομαι που εγώ με τον Χρήστο δείχνουμε πως δυο άνθρωποι μπορούν να αγαπιούνται και μετά τον χωρισμό. Ο Χρήστος αισθάνομαι ότι είναι οικογένειά μου. Δεν θα πω πως δεν υπήρξε θυμός όταν χωρίσαμε, αλλά έχουμε δυο παιδιά μαζί και είναι μεγάλη βλακεία να μην είναι στη ζωή μου ο άνθρωπος αυτός, με αγάπη. Και όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει και γαλήνη. Είμαι περήφανη για τη σχέση που έχουμε δημιουργήσει με τον Χρήστο.

Ήταν ζητούμενο αυτό; Το προσπαθήσατε πολύ;

Καμία προσπάθεια δεν έγινε. Απλώς δεν μας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα είμαστε απέναντι.

Τι σχέση έχετε με τα αγόρια σου;

Έχω μια πολύ καλή σχέση μαζί τους. Δίνουν φέτος Πανελλήνιες και θέλουν να περάσουν σε οικονομικές σχολές. Αλλά ακόμη και αν αυτές είναι στην Αθήνα, θέλουν να ζήσουν μόνοι τους. Και καλά θα κάνουν γιατί στην ηλικία τους και εγώ έφυγα από το σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη και συγκατοίκησα με μια άλλη κοπέλα.

Έγραψες πρόσφατα ένα κείμενο στα social media για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει η μητέρα σου και την οδήγησε στο νοσοκομείο. Τι ακριβώς συνέβη;

Η μαμά είναι 80 χρόνων, ήταν 55 χρόνια παντρεμένη, έφυγε ο μπαμπάς και της διαλύθηκε όλος ο κόσμος. Έβγαλε κάποιες κύστες στον εγκέφαλο, οι οποίες αυξήθηκαν με ραγδαίους ρυθμούς. Γιατί γυναίκες όπως η μητέρα μου έχουν μάθει να ζουν για την οικογένεια, τα παιδιά και τον άντρα τους. Δεν υπήρχε κάτι άλλο… Όταν έφυγε ο μπαμπάς, μου είπε «Γιατί δεν έφυγα και εγώ μαζί του;».