Σταύρος Μπαλάσκας: «Πριν από την αστυνομία ήμουν φορτηγατζής σε νταλίκες και καθάριζα πολυκατοικίες»
Νέα

Σταύρος Μπαλάσκας: «Πριν από την αστυνομία ήμουν φορτηγατζής σε νταλίκες και καθάριζα πολυκατοικίες»

Σταύρος Μπαλάσκας: «Πριν από την αστυνομία ήμουν φορτηγατζής σε νταλίκες και καθάριζα πολυκατοικίες»

Ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης

Στο The 2night Show και τον Γρηγόρη Αρναούτογλου βρέθηκε καλεσμένος ο Σταύρος Μπαλάσκας.

Η πρώτη του δουλειά ως οδηγός νταλίκας, τα 32 χρόνια δράσης στην Αστυνομία, οι επικίνδυνες στιγμές που έχει ζήσει και η όμορφη οικογένεια που έχει δημιουργήσει. Τι άποψη έχει για τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις;

Ποιες «κατηγορίες» ανθρώπων, επιλέγουν να φορέσουν τη στολή του Αστυνομικού; Για ποιο λόγο δεν διστάζει να ζητήσει δημόσια συγνώμη;

Τέλος, μιλάει για την έξαρση των σεξουαλικών εγκλημάτων, την ευφυΐα κάποιων κακοποιών, ενώ εξηγεί γιατί πρέπει να αλλάξει στη χώρας μας, η νομοθεσία για τα ισόβια.

«Δεν μου αρέσει να μασάω τα λόγια μου τα λέω έτσι όπως είναι, χύμα, όπως τα συζητάμε με τους αστυνομικούς στον δρόμο», είπε για τις προσκλήσεις που έχει από τα κανάλια.

«Είμαι σχεδόν 32 χρόνια στην Άμεση Δράση, στο “100” και μέλος του ΔΣ του Π.Ο.Α.Σ.Υ. Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ όποτε θέλω, τα έχω κλείσει τα χρόνια μου. Οι αστυνομικοί 800 ευρώ παίρνουν», δήλωσε αρχικά.

«Έχω μία κόρη 29 χρονών, έναν γιο 25 και έναν μωρό 4 μηνών. Τον μικρό θα τον βάλω στην αστυνομία, τα άλλα δύο δεν ήθελαν. Θα κάνω ότι έκανε ο μπαμπάς μου με εμένα. Εγώ δεν ήθελα να γίνω αστυνομικός», αποκάλυψε.

«Σπούδασα μηχανολόγος βιομηχανικών εγκαταστάσεων αλλά πατέρας μου μας πίεζε με τον αδερφό μου να μπούμε στην αστυνομία. Είχαμε και μια αδερφή που πέθανε από καρκίνο 15 χρονών. Πριν από την αστυνομία ήμουν φορτηγατζής σε νταλίκες, καθάριζα πολυκατοικίες, δούλευα σε μουστάρδες και με έβαλαν σε περιπολικό. Πλέον δεν υπάρχει υπηρεσιακό δίπλωμα για το περιπολικό, παλιά υπήρχε», πρόσθεσε.

Γιατί ένα μεγάλος μέρος των Ελλήνων βρίζουν την αστυνομία; «Πληρώνουμε τα πολιτικά και τους “παππούδες μας” που παλιά χρησιμοποιούσαν τους αστυνομικούς. Έχουμε πάρει μια ρετσινιά… Έχει πολύ δίκιο ο κόσμος γιατί η αστυνομία χρησιμοποιήθηκε πολύ για άλλους λόγους. Είναι ένα στίγμα που θα φύγει τις επόμενες γενιές».

Για το αν αστυνομικοί βγάζουν τα νεύρα τους στους πολίτες, απάντησε: «Βεβαίως, εννοείται. Μπαίνουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων στην αστυνομία, είναι νέα παιδιά που θέλουν μια δουλειά, άνθρωποι καριέρας και μια μειοψηφία “κομπλεξικών”. Αν πέσεις πάνω στους κομπλεξικούς την έκατσες. Τα νέα παιδιά έχουν μόρφωση και ήθος. Όταν ένας αστυνομικός δημιουργεί προβλήματα, ελέγχεται από τις εσωτερικές υποθέσεις, το συνήγορο του πολίτη και το πειθαρχικό δίκαιο. Κάνουμε “αυτοκάθαρση” σε όσους ξεφεύγουν».

Για τις καταστάσεις που έχει περάσει: «Πήγα με το περιπολικό σε ένα φούρνο στον Βύρωνα που είχαν ταμπουρωθεί Αλβανοί κακοποιοί και πυροβολούσαν, μας πέταξαν μέχρι και χειροβομβίδα. Έχω τύχει να πυροβολήσω για εκφοβισμό, για να σταματήσουν».

«Στην αστυνομία δεν υπάρχουν λεφτά, υπάρχει φτώχεια. Οι Γερμανοί παίρνουν 4.000 ευρώ, στην Αμερική παίρνουν 5.000 δολάρια. Τον εξοπλισμό τον αγοράζαμε όλα από την τσέπη μας και τώρα το κάνουν ηθελημένα όχι γιατί δεν μας το παρέχουν, αλλά γιατί θέλουν να έχουν συν ένα. Παλιά μας έδιναν ύφασμα και επίδομα να ράβουμε μία στολή τον χρόνο, μας έδιναν παπούτσια, τώρα δεν μας δίνουν τίποτα. Για τα όπλα μας κάνουν εκπαίδευση αλλά όχι όσο θα έπρεπε».

Ο Σταύρος Μπαλάκας μιλά για τα εγκλήματα στη χώρα μας, για τον ρόλο της αστυνομίας και το πόσο έχει αλλάξει με τα χρόνια.

«Με την οικονομική κρίση και μετά τον κορονοϊό είναι σαν να έχει “παλαβώσει” ο κόσμος. Σε κάθε έγκλημα που θα γίνει, έχει ηλεκτρονικά μέσα.

Θα έπρεπε να γίνουν κτίρια, ειδικές υπηρεσίες της Αστυνομίας για να δημιουργηθεί ένα νέο όργανο.

Είχαμε συζητήσει για να δημιουργήσουν υπηρεσίες αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει.

Ευτυχώς είμαστε δεύτεροι στις εξιχνιάσεις και πρώτοι είναι οι Άγγλοι.

Η ελληνική αστυνομία πατάει στο αμερικάνικο μοντέλο και ας μην έχει αμερικάνικες αρχές. Είμαστε λίγο “αμερικανιά”. Με όλο τον κόσμο έχουμε πολλά πρωτόκολλα συνεργασίας.

Έχουμε στην Ευρώπη την Europol σε συνεργασία με την Interpol».

Και πρόσθεσε: «Δεν δειλιάζω να ζητήσω συγγνώμη όταν κάνω λάθος. Δεν είμαι δημοσιογράφος αλλά ένας άνθρωπος που οι αστυνομικοί με στηρίζουν για να λέω τα πράγματα όπως είναι.

Και ΕΔΕ έχω φάει, με το ερώτημα της απόταξης έχω πάει, έχω βγει σε διαθεσιμότητα για δηλώσεις μου που παραποιήθηκαν.

Οι “εχθροί” του Μπαλάσκα είναι τα λεγόμενα συνδικαλιστικά. Ο συνδικαλισμός στην Αστυνομία είναι ένας μικρόκοσμος. Έχουν βγει άνθρωποι, φίλοι μου που με έχουν χτυπήσει στην τηλεόραση και μετά ήρθαν και μου ζήτησαν συγγνώμη.

Ό,τι γίνεται στην πολιτική, το ίδιο γίνεται και σε εμάς. Υπάρχουν παρατάξεις».

Οι φυλακές

Ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ αναφέρθηκε και στο κομμάτι των φυλακών.

«Φυλακές στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αλλά σωφρονιστικά ιδρύματα. Θα μπεις, θα σωφρονιστείς, θα καταλάβεις το λάθος σου και βγαίνοντας θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος.

Πιστεύω στην δεύτερη ευκαιρία αλλά στην τρίτη.

Όταν, όμως, δεν τις αρπάζεις τι κάνεις;

Οι κακούργοι είναι πανέξυπνοι άνθρωποι, αν είχαν χρησιμοποιήσει το ταλέντο και την ευφυΐα τους για καλό, θα ήταν μεγάλοι νόμιμοι επιχειρηματίες και θα είχαν πολλά λεφτά.

Όταν το κάνεις και το ξανακάνεις, θα έπρεπε να υπάρχει ο υπότροπος. Δηλαδή σου λέει “έκλεψες, θα πας ένα χρόνο. Τη δεύτερη φορά, θα πας δέκα χρόνια και την τρίτη θα πας ισόβια. Άρα είσαι εγκληματίες”.

Δυστυχώς σε εμάς αυτό δεν υπάρχει.

Έχω πάει πολλούς ανθρώπους φυλακή και υπάρχουν αρκετοί που έχουν σωφρονιστεί.

Το μυστικό είναι ότι θα σε πιάσουν, άπιαστος εγκληματίας στην Ελλάδα δεν υπάρχει».