Τhierry Mugler: «Έφυγε» από τη ζωή ο γνωστός Γάλλος σχεδιαστής μόδας
ΜΟΔΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ

Τhierry Mugler: «Έφυγε» από τη ζωή ο γνωστός Γάλλος σχεδιαστής μόδας

Τhierry Mugler: «Έφυγε» από τη ζωή ο γνωστός Γάλλος σχεδιαστής μόδας

Ο γάλλος δημιουργός Τhierry Mugler, ο οποίος μεσουράνησε στον κόσμο της μόδας τα χρόνια του 1980, απεβίωσε την Κυριακή στα 73 του χρόνια από «φυσικά» αίτια, ενημέρωσε ο πράκτοράς του, ο Ζαν-Μπατίστ Ρουζό, το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Με απέραντη θλίψη πρέπει να σας ενημερώσουμε για τον θάνατο του Τhierry Mugler, ο οποίος επήλθε την Κυριακή 23η Ιανουαρίου 2022», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, η οποία αναρτήθηκε στους επίσημους λογαριασμούς του Γάλλου μόδιστρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

View this post on Instagram

A post shared by Manfred Thierry Mugler (@manfredthierrymugler)

Ο Τhierry Mugler γεννήθηκε το 1948 στο Στρασβούργο της Γαλλίας και σε ηλικία 9 ετών άρχισε να μελετά κλασικό χορό, ενώ από την ηλικία των 14 χόρευε στο μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Ρήνου.

Σπούδασε σχέδιο στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών του Στρασβούργου και στα 24 του μετακόμισε στο Παρίσι. Εκεί άρχισε να σχεδιάζει ρούχα για τις παρισινές μπουτίκ και στα 26 κατάφερε να μπει σε μεγάλους οίκους του Παρισιού, του Μιλάνου, του Λονδίνου και της Βαρκελώνης και να σχεδιάζει για αυτούς.

Το 1973 παρουσίασε την πρώτη του συλλογή και έκανε αίσθηση το τολμηρό του στιλ γεμάτο λάμψη και χρώμα, με συμπαγείς, συγκροτημένες δημιουργίες, που εκτοξεύουν την καριέρα του.

Το 2001 αποσύρθηκε από τον χώρο της μόδας και αφοσιώθηκε στον σχεδιασμό ενδυμάτων και κοστουμιών για μεγάλες παραγωγές.

Ο Mugler, ο οποίος έντυσε προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου όπως –μεταξύ άλλων– την Μπιγιόνσε, την Λέιντι Γκάγκα, τον Ντέιβιντ Μπάουι (τον οποίον έντυσε και για τον γάμο του με την Ιμάν), την Νταϊάνα Ρος, την Γκρέις Τζόουνς, την Τζέρι Χολ και τους Ντουράν-Ντουράν, ήταν γνωστός για τις τολμηρές θεατρικές δημιουργίες του.

Ο Mugler έγινε επίσης γνωστός για τα κοστούμια που σχεδίασε για το βίντεο κλιπ του τραγουδιού του Τζορτζ Μάικλ “Too Funky” στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στο οποίο εμφανίζονταν μια σειρά από top models, ανάμεσά τους και η Λίντα Εβανγκελίστα.

Το 2019 και ενώ είχε ήδη συνταξιοδοτηθεί επανήλθε στην ενεργό δράση για να δημιουργήσει κοστούμια για την εμφάνιση της Κιμ Καρντάσιαν για το Met Gala.

Ο ατζέντης του πρόσθεσε ότι ο σχεδιαστής μόδας επρόκειτο να ανακοινώσει στις αρχές αυτής της εβδομάδας νέες συνεργασίες.

Γεννημένος σόουμαν, διοργάνωσε εντυπωσιακές παρουσιάσεις των δημιουργιών του και υπήρξε πρωτοπόρος των σύγχρονων επιδείξεων μόδας του 21ου αιώνα.

“Οι σημερινές επιδείξεις μόδας είναι μια συνέχιση αυτών που επινόησε ο Mugler. Οι συλλογές ρούχων του ήταν προφάσεις για τις επιδείξεις μόδας”, θυμάται ο Ντιντιέ Γκριμπάχ, πρώην διευθύνων σύμβουλός του.

Για την δέκατη επέτειο του οίκου του, το 1984, διοργάνωσε την πρώτη δημόσια επίδειξη μόδας στην Ευρώπη με 6.000 ανθρώπους στο κοινό που παρακολούθησαν ένα θέαμα το οποίο θύμιζε συναυλία της ροκ.

Τίποτα ωστόσο δεν συγκρίνεται με τον εορτασμό της 20ης επετείου από την ίδρυση του οίκου του, το 1995, που διοργανώθηκε στο Cirque d’Hiver.

Μοντέλα, όπως η Τζέρι Χολ, η Ναόμι Κάμπελ, η Εύα Χερτζίκοβα και η Κέιτ Μος συμμετείχαν στην επίδειξη δίπλα στην Τίπι Χέντρεν και την Τζούλι Νιούμαρ με το σόου να κορυφώνεται με την εμφάνιση του Τζέιμς Μπράουν.

Το 1992 ο οίκος μόδας του λανσάρισε το πρώτο του άρωμα, το “Angel” –σε συνεργασία με την Clarins, η οποία απέκτησε μερίδιο στην εταιρεία προτού αναλάβει τον έλεγχό της το 1997– το οποίο σημείωσε διαχρονική επιτυχία.

Το 2003 -ένα χρόνο αφού ο ο ίδιος ο Μιγκλέρ φέρεται να είχε αποχωρήσει–η Clarins δεν μπόρεσε να διατηρήσει την παραγωγή και η ετικέτα ρούχων έκλεισε, αφήνοντας πίσω μόνο τα αρώματα και το “Angel” συναγωνιζόταν το Νο.5 της της Chanel για την κορυφή του καταλόγου των πωλήσεων αρωμάτων.

Παρότι φαινομενικά αποσύρθηκε από την πρώτη γραμμή του χώρου της μόδας στις αρχές του 2000, ο Μιγκλέρ συνέχισε να ασκεί σε αυτόν επιρροή και συνεργάστηκε με την Μπιγιονσέ για την παγκόσμια περιοδεία της με τίτλο “I am…” .

Κατά τα επόμενα χρόνια ο σχεδιαστής μόδας είχε μια σειρά από ατυχήματα και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο πρόσωπο. Έκανε εντατικά μπόντι μπίλντινγκ αλλά και διαλογισμό και γιόγκα.

Το «αντίο» της Irina Shayk

Το γνωστό μοντέλο ανέβασε μια φωτογραφία στο Instagram με τον σχεδιαστή μόδας για να τον αποχαιρετήσει.

«Έφυγε τόσο σύντομα. Ο Θεός της μόδας. Ένας πραγματικά αληθινός, ευγενικός και γλυκός άνθρωπος. Θα λείπεις πάντα στη Ρωσίδα σου», έγραψε.

View this post on Instagram

A post shared by irinashayk (@irinashayk)

“Θλίβομαι βαθύτατα που μαθαίνω ότι ένας ακόμη από τους μεγάλους καινοτόμους της μόδας εγκατέλειψε τον κόσμο μας αυτή την εβδομάδα. Ο Τιερί Μιγκλέρ, στην πραγματικότητα, διαμόρφωσε την περίοδο του 1970 και του 1980 με τα θεαματικά, αιχμηρά σχέδιά του”, έγραψε ο Νικ Ρόουντς των Duran Duran στη σελίδα του στο Facebook.

Η τραγουδίστρια Νταϊάνα Ρος έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter: “Θα μου λείψεις Τιερί Μιγκλέρ, αυτή ήταν μια όμορφη περίοδος στη ζωή μας”.