«Το βραχιόλι της φωτιάς»: Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Άουσβιτς η νέα σειρά της ΕΡΤ
Νέα

«Το βραχιόλι της φωτιάς»: Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Άουσβιτς η νέα σειρά της ΕΡΤ

«Το βραχιόλι της φωτιάς»: Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Άουσβιτς η νέα σειρά της ΕΡΤ

Τι θα δούμε τη νέα σεζόν;

Μια νέα σειρά μυθοπλασίας οκτώ επεισοδίων θα δούμε τη νέα χρόνια από το κανάλι της ΕΡΤ!

«Το βραχιόλι της φωτιάς» βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας-Μαγρίζου, με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Γιώργου Γκικαπέππα και τη ματιά των Νίκου Απειρανθίτη και Σοφίας Σωτηρίου που έγραψαν το σενάριο, θα κάνει πρεμιέρα στο κρατικό κανάλι τη νέα σεζόν.

Σύμφωνα με την ιστορία, η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917 αναγκάζει την οικογένεια του Εβραίου επιχειρηματία Μωύς Κοέν να αναζητήσει καταφύγιο σε έναν τσιγγάνικο καταυλισμό.

Εκεί η σύζυγός του Μπενούτα φέρνει στον κόσμο τον Ιωσήφ, ένα παιδί γεννημένο κυριολεκτικά μέσα στη φωτιά. Η οικογένεια του Ιωσήφ ζει αργότερα τον εμπρησμό του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ στην Καλαμαριά παράλληλα με τη χρεοκοπία του πατέρα του και τη φυγή από το σπίτι της μεγάλης του αδελφής Ζακλίν, η οποία θέλει να ζήσει τον απαγορευμένο έρωτά της με τον χριστιανό Κωνσταντίνο.

Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος καίει όσα ο Ιωσήφ γνώριζε μέχρι τότε, με τραγική κατάληξη τη μεταφορά της οικογένειας στο κολαστήριο του Άουσβιτς. «Η ΕΡΤ, πολύ ορθά κατά τη γνώμη μου, αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα θέμα που δεν έχουμε ανοίξει όλα αυτά τα χρόνια. Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ήταν μεγάλη και χάθηκε βίαια. Από τους 60.000 επέστρεψαν καταρρακωμένοι οι 3.000, βρίσκοντας τις περιουσίες τους καταπατημένες. Έπρεπε να αρχίσουν ξανά από την αρχή» δηλώνει στο ΟΚ! που κυκλοφορεί με «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο Νίκος Ψαρράς, που υποδύεται τον Μωύς Κοέν, και συνεχίζει:

«Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο στην Αθήνα αλλά υπάρχουν και κάποιες σκηνές γυρισμένες στη Θεσσαλονίκη. Η σκηνογράφος ψάχνει να βρει χώρους που να θυμίζουν εκείνη την εποχή προκειμένου να υπάρχει μια σωστή απεικόνιση. Πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία που πιστεύω, θα καθηλώσει το κοινό».