Βάνα Μπάρμπα: Το status της για τον Πέτρο Φιλιππίδη που προκάλεσε αντιδράσεις
Ελλάδα

Βάνα Μπάρμπα: Το status της για τον Πέτρο Φιλιππίδη που προκάλεσε αντιδράσεις

Βάνα Μπάρμπα: Το status της για τον Πέτρο Φιλιππίδη που προκάλεσε αντιδράσεις

Τι έγραψε η ηθοποιός στο Facebook και δεν το πίστευαν οι ακόλουθοί της

Η σκόνη πάνω από τον καλλιτεχνικό χώρο μετά τις δεκάδες καταγγελίες για παρενοχλήσεις και επιθέσεις δεν έχει κάτσει και το ελληνικό #metoo συνεχίζει τη δράση του έτσι ώστε να απαλειφθούν τέτοιες συμπεριφορές και να υπάρξει ένα πλαίσιο κανόνων και περιορισμών.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης βρίσκεται ήδη στις φυλακές της Τρίπολης μετά την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε για υπόθεση βιασμού ενήλικα, αλλά και για τις δύο αρχικές υποθέσεις βιασμού κατά ανηλίκων που τον βαραίνουν.

Πριν από λίγες ημέρες, έφτασε η ώρα της κρίσης και για τον Πέτρο Φιλιππίδη, καθώς του ασκήθηκε βαριά ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για έναν βιασμό και για δύο απόπειρες βιασμού, σύμφωνα με την Εισαγγελία της Αθήνας.

Οι κατηγορίες σε βάρος του στηρίχθηκαν σε καταγγελίες γυναικών συναδέλφων του που υποστήριξαν ότι δέχθηκαν σεξουαλικές κακοποιήσεις από τον δημοφιλή ηθοποιό σε χρόνους που τα αδικήματα που του καταλογίζονται δεν έχουν παραγραφεί.
Την ίδια στιγμή που τα θύματα ένιωσαν ανακούφιση για αυτήν την εξέλιξη, όπως η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η οποία δήλωσε ότι είναι «αρκετά πιο ήρεμη και έχω καθαρή τη συνείδησή μου», η Βάνα Μπάρμπα, με ένα post της στο Facebook προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς με το μήνυμά της ζητά να αφήσουν τον γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό ήσυχο.

«Κάτω τα χέρια από τον Φιλιππίδη… αρκετά πιά», έγραψε χαρακτηριστικά η Βάνα Μπάρμπα, με τα σχόλια κάτω από το status της να είναι αρνητικά και γεμάτα απορία και ντροπή.

Το συγκεκριμένο post προκάλεσε… «έκρηξη» σχολίων με αποτέλεσμα η ίδια να αναγκαστεί να προχωρήσει σε ακόμα δύο και για να ξεκαθαρίσει ότι δεν τα διαβάζει αλλά και για να δώσει εξηγήσεις, τονίζοντας ότι δεν πιστεύει τις καταγγελίες που αφορούν στον Πέτρο Φιλιππίδη και ακόμα έναν.

«Αγαπητοί φίλοι δυστυχώς δεν διαβάζω.. τι μου γράφετε. Όχι από απαξίωση.. προς Θεού. Όλα είναι σεβαστά.. και οποιαδήποτε κριτική για μένα καλοπροαίρετη» έγραψε στο πρώτο.

«Έχω έκφραση την άποψη μου για τους 2 αυτούς σπουδαίους ηθοποιούς.. δεν πιστεύω ότι κάνανε ότι τους κατηγορούν.. δεν μπορεί τόσο φωτισμένοι άνθρωποι από ταλέντο… να είναι ικανοί για τέτοια συμπεριφορά.. και ακόμα αν δεν συμφωνείτε μαζί μου.. επιτρέψτε μου να λέω τη δική μου αλήθεια.. έτσι όπως πιστεύω μέσα μου.. σας ευχαριστώ», συνέχισε.

Υπενθυμίζεται ότι η Βάνα Μπάρμπα είχε κριθεί το προηγούμενο διάστημα ότι δεν πήρε θέση για τις καταγγελίες και μάλιστα, είχε απαντήσει με μια ανάρτησή της στο Facebook στην οποία παραδεχόταν ότι έπρεπε να έχει στηρίξει περισσότερο τα θύματα.

«Δέχτηκα κριτική για θέμα που απασχολεί τον χώρο του θεάτρου ότι δεν πήρα θέση σχετικά με τα θύματα ανεξαρτήτως φύλου που κακοποιήθηκαν. Στην ουσία δεν τους στήριξα ως όφειλα, πρώτα εξετάζω ποιος το λέει, αν με αφορά η γνώμη του και έπειτα κάνω την αυτοκριτική μου. Τελικά η κυρία που το είπε είχε δίκιο. Φώναζα για τη δικαίωση μέσα από τη δικαιοσύνη. Όμως παρέλειψα να πω στα θύματα ότι είμαστε όλοι μαζί τους καταρχάς. Και δεύτερον να παροτρύνουμε και άλλους να μιλήσουν. Μη φοβάσαι. Είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει τώρα για να αλλάξει αυτή η κατάχρηση εξουσίας. Και συγγνώμη αν δεν το φώναξα επαρκώς. Εγώ. Αλλά οι φωνές των άλλων ίσως ήταν πιο δυνατές», είχε γράψει.