Αφγανιστάν: Θρίλερ με συντριβή αμερικανικού αεροσκάφους
Διεθνή

Αφγανιστάν: Θρίλερ με συντριβή αμερικανικού αεροσκάφους

Αφγανιστάν: Θρίλερ με συντριβή αμερικανικού αεροσκάφους

Τι λένε οι πληροφορίες;

Ένα αμερικανικό αεροσκάφος, συνετρίβη σήμερα στο κεντρικό Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να έχουν ήδη αναλάβει την ευθύνη.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ήδη τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους, δηλώνοντας ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά.

“Αμερικανικό βομβαρδιστικό E-11A συνετρίβη σήμερα στην επαρχία Γάζνι, στο Αφγανιστάν”, έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν συνταγματάρχης Σόνι Λέγκετ.

“Έρευνα διεξάγεται για τα αίτια της συντριβής αλλά δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι αυτή προκλήθηκε από εχθρικά πυρά”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ υποστήριξε ότι το αεροπλάνο εκτελούσε αποστολή συλλογής πληροφοριών και “καταρρίφθηκε στην περιοχή Σάντο Χελ της περιφέρειας Ντεχ Γιακ της επαρχίας Γάζνι”.

Σύμφωνα πάντα με τον Μουτζαχίντ, στο αεροπλάνο επέβαιναν «υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματικοί» και είναι όλοι τους νεκροί. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των υπηρεσιών άμυνας.

Σε κάθε περίπτωση η συντριβή του αεροπλάνου σημειώνεται σε μια περίοδο που οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ συζητούν τους όρους μιας συμφωνίας για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Οι συζητήσεις αυτές είχαν διακοπεί δύο φορές, με απόφαση της Ουάσινγκτον: την πρώτη με αφορμή μια επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και την δεύτερη εξαιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν σε μια βάση που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.

https://streamable.com/whge1