Αλλαγή ώρας: Δεν προλαβαίνουν λένε τώρα οι Ευρωπαίοι
Διεθνή

Αλλαγή ώρας: Δεν προλαβαίνουν λένε τώρα οι Ευρωπαίοι

Αλλαγή ώρας: Δεν προλαβαίνουν λένε τώρα οι Ευρωπαίοι

Περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν ζητούν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει της κατάργησης της αλλαγής ώρας το 2019. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Jean-Claude Juncker ανακοίνωσε την πρόθεση της Ευρώπης να βάλει τέλος στην αλλαγή ώρας από θερινή, σε χειμερινή και τούμπαλιν. Η κατάργηση αυτή έρχεται μετά από δεκαετίες παράδοσης και μετά από μεγάλη δημοσκόπηση για το θέμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν προλαβαίνουν να καταργήσουν την αλλαγή ώρας λένε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ζητούν... χρόνο! Photo: EUROKINISSI

Δεν προλαβαίνουν να καταργήσουν την αλλαγή ώρας λένε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ζητούν… χρόνο! Photo: EUROKINISSI

Τώρα πολλές κυβερνήσεις αντιτίθενται στην εφαρμογή του μέτρου το 2019, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς. Ο υπουργός Μεταφορών της Αυστρίας, Norbert Hofer, δήλωσε ότι η χώρα του ναι μεν θέλει να συμμετέχει στην κατάργηση, όμως θα προτιμούσε να γίνει το 2021. Ο λόγος είναι ότι ο χρόνος για την ομαλή μετάβαση δεν επαρκεί. Έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα της αεροπορικής βιομηχανίας που χρειάζεται 18 μήνες προετοιμασίας πριν από την εφαρμογή της νέας ώρας.

Τρεις χώρες είναι… σκεπτικές

Η ανησυχία του υπουργού της Αυστρίας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην προεδρία της Ε.Ε., είναι ότι το αποτέλεσμα μιας πρόωρης κατάργησης της αλλαγής ώρας θα καταλήξει έτσι, ώστε να υπάρχει ένα ψηφιδωτό με διαφορετικές ζώνες ώρας στην Ευρώπη. Τρεις χώρες έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής τον έντονο σκεπτικισμό τους και αυτές είναι η Βρετανία, η Σουηδία και η Πολωνία. Και παρόλο που η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. το ζήτημα εξακολουθεί να την αφορά. Οι βόρειες χώρες, όπως οι παραπάνω, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Κάθε αλλαγή στην ώρα, έχει τεράστια διαφορά στην ηλιακή έκθεση. Η εφαρμογή, επομένως, της κατάργησης της αλλαγής ώρας δεν μπορεί να γίνει εν θερμώ.

Υπουργοί Μεταφορών, όμως, άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχουν δηλώσει το σκεπτικισμό τους για το θέμα, όπως αυτός της Δανίας, που θέτει ως θέμα το γεγονός ότι το μέτρο της κατάργησης δεν έχει τεθεί σε ευρεία δημόσια διαβούλευση.

Η Κομισιόν θέλει κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση να έχει αποφασίσει μέχρι τον Απρίλιο του 2019 ποια ζώνη ώρας θέλει να ακολουθήσει μόνιμα, ώστε από τον Οκτώβριο του 2019 όλες οι χώρες να ακολουθήσουν μόνιμα πια την χειμερινή ή την θερινή ώρα, ανάλογα με τις αποφάσεις τους.