Αμαζόνιος: Όσο ο Μπολσονάρου λέει ότι δεν έχει χρήματα, ο Μοράλες επιστράτευσε ένα υπερτάνκερ Boeing 747
Διεθνή

Αμαζόνιος: Όσο ο Μπολσονάρου λέει ότι δεν έχει χρήματα, ο Μοράλες επιστράτευσε ένα υπερτάνκερ Boeing 747

Αμαζόνιος: Όσο ο Μπολσονάρου λέει ότι δεν έχει χρήματα, ο Μοράλες επιστράτευσε ένα υπερτάνκερ Boeing 747

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωνε μόλις χθες πως η κυβέρνησή του δεν έχει τους πόρους για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος της Αμαζονίας.

Έτσι θέλησε να δικαιολογηθεί μπροστά στη διεθνή κατακραυγή για την οικολογική καταστροφή στον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της Γης.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες.

Η χώρα του βρίσκεται και αυτή αντιμέτωπη με μεγάλες δασικές πυρκαγιές ενώ η μεγάλη φωτιά στον Αμαζόνιο έχει επεκταθεί και στο βολιβιανό κομμάτι.

Και τι προτίθεται να κάνει;

Όπως ανακοίνωσε και στο Τwitter, δεσμεύει ένα αεροπλάνο – υπερτάνκερ, Boeing 747 που μπορεί να μεταφέρει τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού από οποιοδήποτε άλλο αεροπλάνο στον κόσμο “για τη Μητέρα Γη” όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

Εκτός αυτού, ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πυρόσβεσης που τίθεται σε εφαρμογή άμεσα για να ελεγχθούν οι μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα του.

Μάλιστα η Βολιβία θα συνεργαστεί με την Παραγουάη που επίσης βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες δασικές πυρκαγιές, ένα γεγονός που ανάγκασε τις δύο χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κατασβήσουν τις φλόγες που ήδη έχουν προκαλέσεις “ανεπανόρθωτη” καταστροφή στη χλωρίδα και την πανίδα, σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους.

Στη Βολιβία, περίπου 654.000 εκτάρια έγιναν στάχτη στην περιφέρεια της Σάντα Κρους τους τελευταίους τρεις μήνες, με τις πυρκαγιές να πολλαπλασιάζονταιν τον Αύγουστο.

Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να καταστείλουν τις ανεξέλεγκτες φωτιές.

Στην Παραγουάη, όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές στις βόρειες επαρχίες της, δεν υπάρχουν προς το παρόν επίσημα στοιχεία για την έκταση που έχει καεί.

Οι δασικές πυρκαγιές προκαλούνται κυρίως από αγρότες που βάζουν φωτιές στα χωράφια τους γιατί με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η ποιότητα του εδάφους ενόψει της σποράς.

Στις περιοχές που κινδυνεύουν περιλαμβάνεται και η Μπόσκε σέκο Τσικιτάνο, όπου βρίσκεται ο Φυσικός Δρυμός της Τουκαβάκα. Στον δρυμό αυτό ζουν 35 είδη ζώων και 55 ενδημικά φυτά που δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο, όπως εξήγησε η περιβαλλοντολόγος Ελιάνα Τορίκο.

Ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας, Άλβαρο Γκαρσία, δεσμεύτηκε χθες ότι η κυβέρνηση θα φυτέψει δέντρα και θα φροντίσει τα τραυματισμένα ζώα, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η Μπόσκε σέκο Τσικιτάνο είναι “μοναδική στον κόσμο” και για την αποκατάσταση ενός τέτοιου δάσους θα χρειαστούν περισσότερα από 200 χρόνια.

Απειλούν με αντίμετρα οι ευρωπαϊκές χώρες τον Μπολσονάρου

Μία μία οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να αντιδρούν στην απραξία του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας.

Έτσι τώρα απειλούν να δυναμιτίσουν τη μεγάλη συμφωνία που ετοιμάζεται να συναφθεί με χώρες της Λατινικής Αμερικής, τη συμφωνία Mercosur.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι ο ομόλογός του της Βραζιλίας είπε ψέματα ως προς τις δεσμεύσεις του για το περιβάλλον και ανακοίνωσε ότι υπό τις συνθήκες αυτές η Γαλλία αντιτίθεται στην συμφωνία Mercosur, έκανε γνωστό η γαλλική προεδρία.

Νωρίτερα, η Ιρλανδία προειδοποίησε ότι θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Mercosur, αν η Βραζιλία δεν προστατεύσει την Αμαζονία.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η Ιρλανδία να ψηφίσει την συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Mercosur, εάν η Βραζιλία δεν τηρήσει τις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις», προειδοποίησε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

«Είμαι πολύ ανήσυχος από τα επίπεδα ρεκόρ της καταστροφής του δάσους του Αμαζονίου από την φωτιά φέτος», είπε.

Η ιρλανδική απειλή διατυπώνεται καθώς οι πυρκαγιές στην Αμαζονία εξαπλώνονται ανεξέλεγκτες, δημιουργώντας διπλωματικές συνέπειες και την κινητοποίηση των ακτιβιστών για το Κλίμα.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει στενά τις ενέργειες της Βραζιλίας για το περιβάλλον κατά την προσεχή διετία, η οποία θα προηγηθεί της επικύρωσης της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur.

Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) υπεγράφη στο τέλος του Ιουνίου, έπειτα από διαπραγματεύσεις είκοσι ετών και προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα.

Στην Ιρλανδία, ανησυχεί τους εκτροφείς βοοειδών, που φοβούνται τον ανταγωνισμό του νοτιομερικανικού κρέατος.

Η συμφωνία καλύπτει μία αγορά 780 εκατομμυρίων καταναλωτών, που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πλούτου.