Αμερικανικές εκλογές: Βαθύτατα διχασμένοι οι πολίτες
Διεθνή

Αμερικανικές εκλογές: Βαθύτατα διχασμένοι οι πολίτες

Αμερικανικές εκλογές: Βαθύτατα διχασμένοι οι πολίτες

Βαθύτατα διχασμένη βγήκε για άλλη μια φορά η Αμερική από τις λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές, που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την προεδρία του Donald Trump, σύμφωνα με τα δίκτυα Fox και NBC. Παρά τους εκατέρωθεν πανηγυρισμούς, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο μέσος Αμερικανός πολίτης έχει μπερδευτεί, με τον Trump όμως να διατηρεί ακόμα μεγάλο μέρος της δυναμικής που τον έφερε στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Οι εκπρόσωποι των δύο σωμάτων θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους τον Ιανουάριο και σύμφωνα με την Deutsche Welle οι Δημοκρατικοί μπορούν να κάνουν τη ζωή του Trump δύσκολη, ακόμη και δρομολογώντας διαδικασίες για την καθαίρεσή του. Κάτι τέτοιο δεν είναι ωστόσο και πολύ ρεαλιστικό δεδομένου ότι χρειάζεται και η συναίνεση της Γερουσίας, που έχει μείνει υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών.

Τα συμπεράσματα από τις εκλογές

1. Σύμφωνα με τις αναλύσεις των αποτελεσμάτων, όπως τις δίνει το Reuters, οι κάτοικοι των αστικών και αγροτικών περιοχών είναι πιο διχασμένοι από ποτέ. Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν στις αστικές και περιαστικές πολιτείες όπως η Virginia και η Pennsylvania, αλλά υπέστησαν συντριπτική ήττα σε πολιτείες με αγροτικό πληθυσμό όπως η Indiana, το Missouri και η North Dakota. Εξακολουθούν με άλλα λόγια να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να πείσουν τη λεγόμενη «εργατιά» να τους ψηφίσει.

2. Όλοι οι υποψήφιοι για τη Γερουσία, τους οποίους προσωπικά υποστήριξε ο Donald Trump, κατάφεραν να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν την έδρα τους. Αυτό αποδεικνύει ότι η επιρροή του ως προσωπικότητα εξακολουθεί να είναι ισχυρή.

3. Οι λεγόμενοι «προοδευτικοί» υποψήφιοι στους οποίους τόσο στηρίχτηκαν οι Δημοκρατικοί, απέτυχαν παταγωδώς. Ο Beto O’Rourke στο Texas, ο Andrew Gillum στη Florida και ο Richard Cordray στο Ohio δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το σκηνικό και να νικήσουν τους Ρεπουμπλικανούς παρά τον ενθουσιασμό που προκάλεσαν. Σύμφωνα με τους αναλυτές του Reuters, αυτό σημαίνει ότι όποιος υποψήφιος από το προοδευτικό τμήμα των Δημοκρατικών διεκδικήσει το χρίσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, θα τα βρει «μπαστούνια» έναντι των εσωκομματικών του αντιπάλων. Επιπλέον, καθώς αυτές οι πολιτείες θεωρούνται καίριες για τις προεδρικές εκλογές, η νίκη των υποψηφίων του Trump δίνει ένα ισχυρό προβάδισμα των Ρεπουμπλικανών για το 2020.

4. Η χρονική συγκυρία των θεμάτων που ήταν στην επικαιρότητα κατά την προεκλογική περίοδο φαίνεται ότι ευνόησε πολύ τους Ρεπουμπλικανούς. Τι σημαίνει αυτό; Το σκάνδαλο του Brett Kavanaugh και τα καραβάνια των προσφύγων που συρρέουν στις ΗΠΑ από το Μεξικό – θέματα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα για την αμερικανική κοινωνία – λειτούργησαν υπέρ του Trump που έπεισε τους ψηφοφόρους, χάρη στη ρατσιστική ρητορική του, αλλά και στη δημιουργία ενός κλίματος φόβου. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις Δημοκρατικοί γερουσιαστές που στην αρχή στήριξαν το δικό τους υποψήφιο για τη θέση του Ανώτατου Δικαστή, αλλά μετά άλλαξαν γνώμη και ψήφισαν τον υποψήφιο του Trump, Brett Kavanaugh έχασαν τις θέσεις τους. Να σημειώσουμε ότι η υποψηφιότητα του Kavanaugh αμφισβητήθηκε σθεναρά όταν ξέσπασε σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης γύρω από το όνομά του.

Κατά τα λοιπά, οι Δημοκρατικοί πανηγυρίζουν επειδή εξέλεξαν τις πρώτες μουσουλμάνες βουλευτίνες, ενώ στα παραλειπόμενα πρέπει να σημειωθεί και το γεγονός ότι παρά την τεράστια και ανοιχτή στήριξη της τραγουδίστριας Taylor Swift στο πρόσωπο του Δημοκρατικού υποψηφίου Phil Bredesen, για τη θέση του γερουσιαστή στο Tennessee, εκείνος έχασε με 11 μονάδες διαφορά από την αντίπαλό του, Marsha Blackburn.

https://www.instagram.com/p/BpkN7A-FN0B/?utm_source=ig_web_copy_link

Οι ομογενείς υποψήφιοι

Photo EUROKINISSI

Photo EUROKINISSI

Σε ό,τι αφορά τους ομογενείς υποψηφίους, όπως μεταδίδουν οι ελληνοαμερικανικές ειδησεογραφικές σελίδες, κατάφεραν να εκλεχθούν σχεδόν όλοι. Εξαίρεση αποτελεί η μοναδική ελληνικού χρώματος υποψηφιότητα για τη Γερουσία της Leah Vumkir, στο Wisconsin, η οποία τελικά δεν τα κατάφερε. Κατά τα λοιπά, οι βουλευτές Gus Bilirakis, Charlie Crist, John Sarbanes, Michael Waltz επανεκλέγονται ενώ μεγάλη ήταν η νίκη του Chris Pappas που εκλέγεται για πρώτη φορά στο New Hampshire καθώς και η νίκη του φιλέλληνα Robert Menendez στο New Jersey.