Αρμενία- Αζερμπαϊτζάν: Σε εξέλιξη οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ
Διεθνή

Αρμενία- Αζερμπαϊτζάν: Σε εξέλιξη οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ

Αρμενία- Αζερμπαϊτζάν: Σε εξέλιξη οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ

Μερική επιστράτευση κηρύξε το Μπακού

Ανησυχία προκαλούν οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν λόγω της αποσχιθείσας περιοχής του Ναγκόρνο- Καραμπάχ. Ήδη τουλάχιστον 40 στρατιώτες και άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στις σφοδρές συγκρούσεις, οι οποίες είναι ακόμα άγνωστο με ποια αφορμή ξέσπασαν.

Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ υπέγραψε διάταγμα για μερική επιστράτευση κατά τη δεύτερη ημέρα των συγκρούσεων.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν ήδη κηρύξει στρατιωτικό νόμο, ενώ στην Αρμενία έχει ανακοινωθεί γενική επιστράτευση από χθες. Παράλληλα το Αζερμπαϊτζάν έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ένα μέρος της χώρας, κυρίως στην πρωτεύουσα Μπακού.

Όλες οι περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις – Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιράν, ΕΕ–, με εξαίρεση την Τουρκία, σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.

Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο – Καραμπάχ ανακοίνωσε τον θάνατο 32 στρατιωτικών από χθες το πρωί όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στην αποσχισθείσα περιοχή όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Η περιοχή είναι εκτός του ελέγχου του Αζερμπαϊτζάν από τον πόλεμο που ξέσπασε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και προκάλεσε τον θάνατο 30.000 ανθρώπων.

Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο- Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι ο στρατός του ανέκτησε τις θέσεις που είχε χάσει χθες, όμως το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την κατάκτηση νέων περιοχών.

Οι συγκρούσεις, οι πιο αιματηρές από το 2016, προκάλεσαν παγκόσμια ανησυχία, με τη Ρωσία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ – τις τρεις χώρες που μεσολαβούν για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ομάδα του Μινσκ – να ζητούν κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι στηρίζει το Μπακού, ενώ το Γερεβάν και το Ναγκόρνο- Καραμπάχ κατηγόρησαν την Άγκυρα για στρατιωτική και πολιτική παρέμβαση, καταγγέλλοντας ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή μισθοφόροι και εξοπλισμός από την Τουρκία.

https://streamable.com/ifokej