Φινλανδία: Η αστυνομία συστήνει το πρώτο ΛΟΑΤΚΙ δίκτυο
Διεθνή

Φινλανδία: Η αστυνομία συστήνει το πρώτο ΛΟΑΤΚΙ δίκτυο

Φινλανδία: Η αστυνομία συστήνει το πρώτο ΛΟΑΤΚΙ δίκτυο

Δίκτυο για την προστασία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα εγκαινιάζει η αστυνομία της Φινλανδίας. Ο οργανισμός έρχεται μόλις ένα χρόνο από την πρώτη εκπροσώπηση Φιλανδών αστυνομικών στο Pride του Ελσίνκι. Άνθρωποι της gay κοινότητας που εργάζονται στα σώματα ασφαλείας στη χώρα, συνηθίζουν να μην αποκαλύπτουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό στο χώρο εργασίας. Η αξιωματικός Linnea West, μιλώντας στον εθνικό ραδιοτηλεοπτική φορέα Yle, δηλώνει πως πάντα αισθανόταν αποδεκτή από τους συναδέλφους της. Η West έχει δηλώσει πως είναι ομοφυλόφιλη, ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει, όπως λέει, με πολλούς – άνδρες κυρίως – συναδέλφους της στο σώμα.

Πριν από μερικά χρόνια, η ομάδα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων σεξουαλικού προσανατολισμού στη χώρα, Seta, στηλίτευσε την έλλειψη εκπροσώπησής των ανθρώπων αυτών. Κάτι που δημιουργούσε έλλειμμα επίσημης υποστήριξης των αστυνομικών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Μιλώντας για το θέμα, ο Måns Enqvist, μέλος της εθνικής επιτροπής της φινλανδικής αστυνομίας, εξήγησε πως η κοινότητα έχει υπάρξει θύμα εγκλημάτων μίσους στο παρελθόν. Πολλές φορές όμως, οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται να επικοινωνήσουν με τις αρχές. Η συμπεριφορά των αστυνομικών απέναντι στις μειονότητες αυτές, επηρεάζει  και την κοινή γνώμη για θέματα τέτοιας φύσης.

Ένα μήνυμα προς την κοινή γνώμη

“Στέλνει ένα καλό μήνυμα στην κοινή γνώμη, όταν θέματα των μειονοτήτων σεξουαλικού προσανατολισμού συζητούνται από τις αρχές εφαρμογής του νόμου”. Αυτό σχολιάζει ο Enqvist αναφορικά με την πρωτοβουλία σύστασης δικτύου. Η West από την πλευρά της, που ασχολείται με εγκλήματα σεξουαλικής φύσης, εργάζεται αυτό τον καιρό πάνω στη σύσταση του εν λόγω δικτύου. “Ελπίζω κανείς νέος ομοφυλόφιλος να μην αφήσει τα όνειρά του για μια καριέρα στην αστυνομία από φόβο” σημειώνει. Φόβος που σχετίζεται με την αντίληψη πως θα τον αντιμετωπίσουν διαφορετικά λόγο της σεξουαλικής του προτίμησης.