Brexit: Η ώρα της κρίσης
Διεθνή

Brexit: Η ώρα της κρίσης

Brexit: Η ώρα της κρίσης

Σήμερα οι υπογραφές για το διαζύγιο Βρετανίας και ΕΕ. Στις Βρυξέλλες συναντώνται οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών, αλλά και η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.  Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προτίθεται να συστήσει την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit. “Θα συστήσω αύριο, την έγκριση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Κανένας δεν έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος. Αλλά, τουλάχιστον σε αυτήν την δύσκολη ώρα, η ΕΕ των 27 πέρασε το τεστ της ενότητας και της αλληλεγγύης,” είπε ο ίδιος.

Κι αν η αποψινή διαδικασία, μετά και τον συμβιβασμό με την Ισπανία, μοιάζει τυπική, η μάχη για την Τερέζα Μέι πρέπει να δοθεί εντός των συνόρων. Εσωκομματικοί αντίπαλοι, “σκληροί του Brexit” και φυσικά αντιπολίτευση μοιάζουν έτοιμοι να μπλοκάρουν τη διαδικασία στο κοινοβούλιο.

Γράμμα στο βρετανικό λαό

Την ίδια ώρα, η Βρετανή πρωθυπουργός, με γραπτή επιστολή της προς το βρετανικό λαό, καλεί τους πολίτες να συνταχθούν πίσω από τη συμφωνία. Μια συμφωνία, που όπως αναφέρει, εγγυάται ένα λαμπρό μέλλον για τη χώρα. Την χαρακτηρίζει μια “στιγμή ανανέωσης και συμβιβασμού με όλο τον κόσμο”.

Η αποχώρηση από την ΕΕ  σημαδεύει ένα “νέο κεφάλιο στην εθνική μας ζωή”. Όπως σημειώνει η ηγέτης των Συτηρητικών με αυτή τη συμφωνία πρέπει όλοι να αφήσουμε πίσω τα στρατόπεδα του Remain και του Leave και να γίνουμε ενωθούμε σαν ένας λαός”

“Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να συνεχίζουμε με το Brexit τώρα, στηρίζωντας αυτή τη συμφωνία” είπε. Πρόσθεσε δε, πως μάχεται με την “καρδιά και την ψυχή της” ώστε να περάσει η συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο και να “τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος”.