Brexit: Η Τερέζα Μέι δεν διαθέτει πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο
Διεθνή

Brexit: Η Τερέζα Μέι δεν διαθέτει πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο

Brexit: Η Τερέζα Μέι δεν διαθέτει πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο

Αφού απέσπασε μία συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι συγκαλεί το υπουργικό της συμβούλιο. Στη συνέχεια θα προσπαθήσει να πείσει, πριν από την ανάπαυλα των Χριστουγέννων, και το βρετανικό κοινοβούλιο ότι εξασφάλισε την «καλύτερη δυνατή συμφωνία». Για την ώρα, πηγές την θέλουν να εκτιμά πως δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία.  Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα, η βρετανίδα πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολύ επιφυλακτικούς βουλευτές για την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Η Τερέζα Μέι θα επαναλάβει ότι είναι «απολύτως βέβαιη» ότι «μία καλύτερη συμφωνία δεν είναι εφικτή» και θα καλέσει τους βουλευτές να την υποστηρίξουν στο όνομα του εθνικού συμφέροντος. Η απόρριψη της συμφωνίας θα ισοδυναμεί με «επιστροφή στο σημείο εκκίνησης», γεγονός που θα άνοιγε τον δρόμο σε μεγαλύτερες διαιρέσεις και αβεβαιότητα», προτίθεται να προειδοποιήσει τους βουλευτές η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της.

Daily Mail: «Επιλέξτε το Brexit της Μέι ή πηδήξτε στην άβυσσο»

«Η κα. Μέι έχει δίκιο: η μόνη εναλλακτική λύση στην συμφωνία είναι «η μη συμφωνία ή το μη Brexit», γράφουν οι Times. Είναι «μία κακή συμφωνία», όμως ένα δεύτερο δημοψήφισμα δεν θα είχε αναγκαστικά διαφορετικό αποτέλεσμα. «Επιλέξτε το Brexit της Μέι ή πηδήξτε στην άβυσσο», προειδοποιεί η Daily Mail, ενώ ο Guardian βλέπει στο Brexit «μία οικονομική και πολιτική καταστροφή». Για το ταμπλόιντ The Sun, η συμφωνία με τις Βρυξέλλες, προϊόν μακρών και επίπονων διαπραγματεύσεων, αποτελεί «παράδοση». Ιδιο σήμα κινδύνου και από την Daily Telegraph: η συμφωνία αποχώρησης «αποτυγχάνει να εφαρμόσει το Brexit για το οποίο ψήφισε ο βρετανικός λαός».

Η συμφωνία, η οποία έγινε ευμενώς δεκτή από το χρηματιστήριο του Λονδίνου, προβλέπει μεταβατική περίοδο 21 μηνών μετά το Brexit της 29ης Μαρτίου 2019, κατά την διάρκεια της οποίας τίποτε δεν αλλάζει ανάμεσα στις δύο πλευρές και μπορεί να παραταθεί μέχρι το 2022.

Θα υποβληθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο για έγκριση πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχει η πλειοψηφία

Το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν, οι ακραιφνείς υποστηρικτές του Brexit στις τάξεις των Τόρις και οι βουλευτές του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν την συμφωνία.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου παραδέχθηκε ενώπιον των Ευρωπαίων συνομιλητών της στις Βρυξέλλες ότι σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή. Υπολογίζει ωστόσο, να πείσει τους βουλευτές του κόμματός της προειδοποιώντας τους ότι οι μισοί από αυτούς θα χάσουν τις έδρες τους κατά τις βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν τυχόν απόρριψη της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Από την πλευρά των ακραιφνών υποστηρικτών του Brexit, του είδους του Μπόρις Τζόνσον, η συμφωνία είναι «μία καταστροφή» , μία «ταπείνωση» για το Ηνωμένο Βασίλειο, που παραμένει «δορυφορικό» κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση

Ακόμη και αν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει την συμφωνία της, οι πονοκέφαλοι της Τερέζα Μέι δεν θα έχουν τελειώσει. Η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ, που εναντιώνεται στην συμφωνία επειδή δίνει ειδικό καθεστώς στην Βόρεια Ιρλανδία για να αποφύγει την επαναφορά ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία, απειλεί να αποσύρει την κοινοβουλευτική της υποστήριξη στην κυβέρνηση, εάν εγκριθεί η συμφωνία.

Η επικοινωνιακή εκστρατεία της Τερέζα Μέι προς τους συμπολίτες της ξεκίνησε με μία ανοικτή επιστολή με την οποία απευθύνει έκκληση για εθνικό ενότητα, ετοιμάζει περιοδεία στην Ουαλία, την Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία και εξετάζει το ενδεχόμενο τηλεοπτικής μονομαχίας με τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Πηγή: ΑΠΕ