Brexit: Ημέρα κρίσης για το μέλλον της Τερέζα Μέι
Διεθνή

Brexit: Ημέρα κρίσης για το μέλλον της Τερέζα Μέι

Brexit: Ημέρα κρίσης για το μέλλον της Τερέζα Μέι

Έντονες πιέσεις δέχεται η πρωθυπουργός στη Βρετανία, Τερέζα Μέι, μετά την ανακοίνωση πως συμφώνησε με την ΕΕ για το Brexit. Η εσωτερική αντιπολίτευση, οι σκληροπυρηνικοί του Brexit, φαίνεται πως βρίσκονται κοντά στην ενεργοποίηση της διαδικασίας για πρόταση μομφής. Σύμφωνα με την βρετανική The Sun, 42 βουλευτές έχουν ήδη συντάξει την επιστολή, ενώ για την διαδικασία απαιτούνται 48. Πρόκειται για μια εσωκομματική διαδικασία, που γίνεται από την “Επιτροπή 1922” και προβλέπεται προκειμένου να αλλάξει η ηγεσία του κόμματος.

Την ίδια ώρα η Βρετανή πρωθυπουργός διαμηνύει πως τυχόν απομάκρυνσή της από την Downing Street, θα σήμαινε περαιτέρω καθυστέρηση της λύσης στο Brexit. “Οι επόμενες επτά ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον αυτής της χώρας” δήλωσε η Μέι στο Sky News. “Δεν πρόκειται να μου αποσπάσουν την προσοχή από το σημαντικό έργο” συνεχίζει.  “Η αλλαγή στην ηγεσία τη δεδομένη στιγμή δεν θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις” είπε. “Το μόνο που θα κάνει είναι να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις κάτι που ενέχει τον κίνδυνο καθυστέρησης του Brexit” πρόσθεσε.

Παρέμβαση Γερμανίας στα εσωτερικά των Βρετανών Συντηρητικών

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για νέα διαπραγμάτευση. Ο Γερμανός υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, Μάικλ Ροθ, διεμήνυσε πως η υπάρχουσα συμφωνία είναι  καλύτερη από το ενδεχόμενο μη συμφωνίας. Ο Γερμανός πολιτικός παρεμβαίνοντας με έναν τρόπο και στις εσωκομματικές αντιδράσεις των Βρετανών συντηρητικών σημείωσε πως, ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας δεν αναμένεται να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας.

Το βασικότερο σημείο τριβής για την προτείνομενη συμφωνία, αφορά στη Βόρεια Ιρλανδία. Η τελευταία, αν και μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, παραμένει εντός της ενωμένης Ευρώπης. Το καθεστώς λοιπόν που δημιουργείται, θέλει στην χειρότερη για τους Βρετανούς περίπτωση, να εγκαθίστανται τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ της υπόλοιπης χώρας και της Βορείου Ιρλανδίας.