Brexit: Προς τρίμηνη αναβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Διεθνή

Brexit: Προς τρίμηνη αναβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Brexit: Προς τρίμηνη αναβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ΕΕ «το πιθανότερο» θα συμφωνήσει σήμερα στην αναβολή του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου, δήλωσε πηγή από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η αναβολή του Brexit, την οποία ζήτησε πολύ διστακτικά ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την περασμένη εβδομάδα, όπως ήταν υποχρεωμένος να πράξει βάσει νόμου, πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα από τους 27 και οι ενστάσεις που πρόβαλε η Γαλλία — επιμένοντας πως πρέπει να υπάρχει επαρκής «αιτιολόγηση» για αυτή — δεν έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμή να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία σήμερα το πρωί μεταξύ των 27 για παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου», επεσήμανε η πηγή, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη σημειώθηκε μετά τη συνομιλία που είχε ο Μακρόν με τον Τζόνσον το Σαββατοκύριακο.

«Η προοπτική των εκλογών ενισχύθηκε σημαντικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», εξήγησε η πηγή, ενώ υπογράμμισε ότι η τρίτη αναβολή του Brexit θα συνοδεύεται από όρους. Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται η άρνηση για περαιτέρω διαπραγμάτευση της συμφωνίας διαζυγίου στην οποία κατέληξε η ΕΕ με τον Τζόνσον, ενώ θα δίνεται και το πράσινο φως για συναντήσεις των 27 ηγετών κρατών της ΕΕ χωρίς τη Βρετανία προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της Ένωσης.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών θα συναντηθούν σήμερα στις 10:00 στις Βρυξέλλες (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) για να συμφωνήσουν στη νέα παράταση του Brexit.

Εξάλλου αργότερα σήμερα τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν επί της πρότασης Τζόνσον για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την 12η Δεκεμβρίου. Για να το πετύχει αυτό ο Βρετανός πρωθυπουργός χρειάζεται τη στήριξη των δύο τρίτων των 650 βουλευτών.

Βάσει του τελευταίου σχεδίου, η Βρετανία θα μπορέσει να αποχωρήσει από την ΕΕ την 1η Δεκεμβρίου ή την 1η Ιανουαρίου, αν τελικά το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία Τζόνσον τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, αντίστοιχα.

Δύο αναβολές και εκνευρισμός

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποτίθεται ότι θα αποχωρούσε από την ΕΕ την 29η Μαρτίου, κάτι που έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές: αρχικά ως την 12η Απριλίου, κατόπιν ως την 31η Οκτωβρίου. Αλλά η χώρα παραμένει βαθιά διχασμένη για το πώς, το πότε και ακόμη και το εάν θα αποχωρήσει και η πολιτική κρίση που προκαλεί το ζήτημα συνεχίζεται.

Για την ΕΕ, η άνευ προηγουμένου απώλεια ενός κράτους μέλους χαρακτηρίζεται ιστορικό πλήγμα. Οι 27 εξάλλου δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για το πώς έχει εξελιχθεί το διαζύγιο, που τους αναγκάζει να σπαταλούν χρόνο, ενέργεια και πολιτικό κεφάλαιο που θα μπορούσαν να αφιερώσουν στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ασφάλεια ή άλλα ζητήματα.

Πηγή: ΑΠΕ