Εισβολή στην Ουκρανία: Ποιοι είναι οι αιμοδιψείς Wagner που προσέλαβε ο Πούτιν για να εξοντώσουν τον Ζελένσκι;
Διεθνή

Εισβολή στην Ουκρανία: Ποιοι είναι οι αιμοδιψείς Wagner που προσέλαβε ο Πούτιν για να εξοντώσουν τον Ζελένσκι;

Εισβολή στην Ουκρανία: Ποιοι είναι οι αιμοδιψείς Wagner που προσέλαβε ο Πούτιν για να εξοντώσουν τον Ζελένσκι;

Πρόκειται για μία φονική, παραστρατιωτική ομάδα στην υπηρεσία του Ρώσου Προέδρου

Την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας επιζητά με ζήλο ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνοντας λόγο για φασιστικές -φιλοναζιστικές οργανώσεις που έχουν παρεισφρήσει στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και εδώ και 8 χρόνια αφανίζουν τους ρωσόφωνους του Ντονμπάς.

Αυτή είναι η μία όψη. Με αυτό το πρόσχημα ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία με τον πραγματικό σκοπό να είναι αν μη τι άλλο η προώθηση των γεωπολιτικών του συμφερόντων.

Και είναι σίγουρα προς συμφέρον του να απομακρυνθεί από την ηγεσία της Ουκρανίας ο φιλοΝΑΤΟϊκός Ζελένσκι. Σύμφωνα με διεθνείς πηγές, ο Πούτιν θα έκανε τα πάντα για να χαθεί από το κάδρο ο Ζελένσκι μέχρι και να τον δολοφονήσει.

Ο Πούτιν φέρεται από τους Ουκρανούς να μεθοδεύει τη δολοφονία Ζελένσκι γι΄αυτό έχει επιστρατεύσει την  ιδιωτική παραστρατιωτική ομάδα γνωστή Wagner για να εξοντώσει τον Ουκρανό ομόλογό του και 23 άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Ποιοι είναι οι αιμοδιψείς Wagner;

Η ομάδα είναι θανάσιμη, βίαιη και άκρως επικίνδυνη. Αποτελείται από Ρώσους μισθοφόρους αφοσιωμένους στην υπηρεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και φέρεται να χρηματοδοτείται από τον Ντιμίτρι Ούτκιν, ένα πρώην στρατιωτικό των ειδικών δυνάμεων στους πολέμους της Τσετσενίας.

Η εταιρεία πήρε το όνομά της από το διακριτικό κλήσης του Ούτκιν (Wagner), το οποίο λέγεται ότι είναι φόρος τιμής στον αγαπημένο συνθέτη όπερας του Αδόλφου Χίτλερ. Η εταιρεία πιστεύεται ότι ανήκει στον Γεβγένι Πριγκότζιν, έναν Ρώσο ολιγάρχη με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως «μάγειρας του Πούτιν», επειδή εστιατόρια που έχει στην ιδιοκτησία του έχουν φιλοξενήσει πλούσια δείπνα για την πολιτική ελίτ της χώρας.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ ήδη πάνω από 400 Ρώσοι μισθοφόροι βρίσκονται στο Κίεβο για να σκοτώσουν τον Ζελένσκι και έτσι να αναλάβει φιλορωσική κυβέρνηση. Οι Wagner βρέθηκαν και στην Κριμαία το 2014 αλλά και στο Ντονμπάς. Χρεώνονται τις εκτελέσεις πολλών Ουκρανών αξιωματικών στο Λουγκάνσκ.