Φωτιά στην Καλιφόρνια: Εντοπίστηκαν 14 άνθρωποι απανθρακωμένοι
Διεθνή

Φωτιά στην Καλιφόρνια: Εντοπίστηκαν 14 άνθρωποι απανθρακωμένοι

Φωτιά στην Καλιφόρνια: Εντοπίστηκαν 14 άνθρωποι απανθρακωμένοι

Τα απανθρακωμένα σώματα 14 ακόμη ανθρώπων εντόπισαν οι άνδρες της πυροσβεστικής στην πόλη Paradise της Καλιφόρνια. Ο αριθμός των νεκρών από την φωτιά στην Πολιτεία των ΗΠΑ, ανέρχεται πλέον στους 23. Η πόλη Paradise σβήστηκε κυριολεκτικά από το χάρτη, καθώς η φωτιά έκανε στάχτη περισσότερα από 6.700 κτίσματα, σπίτια και καταστήματα.

Πρόκειται για μια μικρή ορεινή κοινότητα, 90 χλμ από την πόλη του Sacramento, η οποία και έχει υποστεί την μεγαλύτερη καταστροφή. Οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κάηκαν ζωντανοί οι άνθρωποι που εντοπίστηκαν. Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό από το πρωί του Σαββάτου, πολλοί από αυτούς βρέθηκαν έξω από τα σπίτια ή τα αυτοκίνητά τους, ακόμη και εντός αυτών, στην προσπάθεια να διαφύγουν της φωτιάς.

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο με εικόνες από τις φλόγες που σπαράζουν τη βόρεια Καλιφόρνια:

Εκκενώθηκε και το Μαλιμπού

Στο νότιο μέτωπο της φωτιάς, έχουν παραδοθεί στις φλόγες χιλιάδες στρέμματα, ενώ κάηκαν και 177 σπίτια. Η παραλιακή πόλη του Μαλιμπού, 13.000 κατοίκων, εκκενώθηκε. Εκεί εντοπίστηκαν δύο άνθρωποι νεκροί, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εξακριβωθεί ως αυτή την ώρα αν η αιτία θανάτου τους είναι η καταστροφική πυρκαγιά.

Ειρωνεία της τύχης, η διαταγή εκκένωσης και της πόλης Thousand Oaksό, που λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα είχε λάβει χώρα το αιματηρό επεισόδιο σε bar. Εκεί, 28χρονος πρώτην πεζοναύτης εισέβαλε στο κατάστημα και σκότωσε 12 ανθρώπους, ανάμεσά τους και έναν Έλληνα ομογενή, τον Τηλέμαχο Ορφανό.

Πολιτική αντιπαράθεση πάνω στις στάχτες

Την ίδια ώρα μαίνεται η αντιπαράθεση ομοσπονδιακής και πολιτειακής εξουσίας για τις ευθύνες γύρω από την πυρκαγιά. Ο πρόεδρος Donald Trump, κατηγόρησε τις αρχές της Καλιφόρνια πως αμέλησαν την δασοπροστασία. Απείλησε δε, με περικοπή χρηματοδότησης την Πολιτεία.

Ο αντίλογος πάλι, αναφέρει πως μεγάλο μέρος των δασικών εκτάσεων που παραδόθηκε στις φλόγες ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, λένε, η ευθύνη για τη δασοπροστασία βαραίνει το Λευκό Οίκο και την κεντρική εξουσία.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε στο twitter προκειμένου να κάνει έκκληση στους πολίτες των απειλούμενων περιοχών να ακούσουν τις αρχές της Πολιτείας και να προσχωρήσουν στην εκκένωση, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.