Γαλλία: Μια 80χρονη νεκρή από δακρυγόνο
Διεθνή

Γαλλία: Μια 80χρονη νεκρή από δακρυγόνο

Γαλλία: Μια 80χρονη νεκρή από δακρυγόνο

Θύμα των επεισοδίων που γενικεύτηκαν σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων του κινήματος των κίτρινων γιλέκων, μια 80χρονη από τη Μασσαλία. Η άτυχη ηλικιωμένη προσπαθούσε να κλείσει τα πατζούρια του σπιτιού της, όταν θραύσμα από δακρυγόνο την τραυμάτισε στο κεφάλι. Πληροφορίες γαλλικών ΜΜΕ αναφέρουν πως μετήχθη σε νοσοκομείο της πόλης, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή.

“Η κυρία δέχτηκε μια βόμβα δακρυγόνων στο πρόσωπο, το οποίο και παραμορφώθηκε από το χτύπημα” ανέφερε δικηγόρος και φίλη του θύματος. Η ίδια η ηλικιωμένη κάλεσε τους πυροσβέστες σε βοήθεια, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να της σώσουν τη ζωή.

Οικονομική ζημία τρισεκατομμυρίων στη χώρα

Οι τρεις εβδομάδες που διαρκούν οι κινητοποιήσεις του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» κατάφεραν σοβαρό πλήγμα στη γαλλική οικονομία, με τα καταστήματα λιανικής, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα κεντρικά καταστήματα και τα εστιατόρια να καταγράφουν σημαντική πτώση στα έσοδά τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από μια συνάντηση με βιομηχανικές και επιχειρηματικές ενώσεις που επλήγησαν από τις κινητοποιήσεις, ο Λεμέρ σημείωσε ότι τα έσοδα αυτών των κλάδων μειώθηκαν σε ποσοστό 15-50%.

Αν και δεν έδωσε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα των επιπτώσεων, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου είδαν τα έσοδά τους να πέφτουν σε ποσοστό μεταξύ 20-40%, την ώρα που οι κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες κατέγραψαν πτώση 15-25% και στα εστιατόρια, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται, οι απώλειες στα έσοδα έφθασαν το 20-50%.

«Ο αντίκτυπος είναι σοβαρός και συνεχιζόμενος» είπε ο Λεμέρ, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το φαινόμενο αφορά ολόκληρη τη χώρα, αν και το Παρίσι, μετά τις ταραχές και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν σε κεντρικές συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας το Σάββατο, επλήγη ιδιαίτερα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας δεν μπορεί προς το παρόν να μιλήσει σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν οι ταραχές στο ΑΕΠ της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ/L’Express