Γαλλία: Ο Μακρόν υποχωρεί μπροστά στο κίνημα των κίτρινων γιλέκων
Διεθνή

Γαλλία: Ο Μακρόν υποχωρεί μπροστά στο κίνημα των κίτρινων γιλέκων

Γαλλία: Ο Μακρόν υποχωρεί μπροστά στο κίνημα των κίτρινων γιλέκων

Σε οπισθοχώρηση οδηγείται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από τρεις εβδομάδες εντάσεων, κατά τις διαδηλώσεις του κινήματος των κίτρινων γιλέκων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Παρίσι, η κυβέρνηση του αναμένεται να αποσύρει το μέτρο που πυροδότησε όλη την ένταση. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Εντουράντ Φιλίπ, σκοπεύει να ανακοινώσει την απόσυρση της αύξηση στην τιμή των καυσίμων στη χώρα. Αν η πληροφορία αποδειχθεί ακριβής, τότε θα πρόκειται για σοβαρό πλήγμα στην δημόσια εικόνα του Μακρόν και στην αφοσίωσή του στην “πράσινη πολιτική”.

Τι κίνημα των κίτρινων γιλέκων προέκυψε όταν ο Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του ανακοίνωσαν σημαντικές αυξήσεις στα καύσιμα. Η γαλλική κυβέρνηση ήθελε να δώσει έτσι ένα ακόμη “μάθημα περιβαλλοντικής συνείδησης”. Ωστόσο, μεγάλο μέρος των Γάλλων πολιτών είδε στην κίνηση αυτή σαφή απειλή στην αγοραστική του δύναμη. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 17 Νοέμβρη, με τα πιο σοβαρά επεισόδια να λαμβάνουν χώρα το περασμένο Σάββατο στο Παρίσι και αλλού.

Η τιμή της βενζίνης ωστόσο, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Το κίνημα κατά του προέδρου έχει γενικευτεί. Όσοι του αντιτίθενται τον κατηγορούν για πολιτικές που ευνοούν μια μικρή οικονομική ελίτ, εις βάρος του λαού.

Στο ναδίρ η δημοτικότητα Μακρόν

Την ίδια ώρα, σε νέο ιστορικό χαμηλό βρίσκεται η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας των “Κίτρινων Γιλέκων” γιγαντώνεται. Αυτό δείχνει δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial που διεξήχθη για λογαριασμό του Paris Match και του Sud Radio και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ποσοστό της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου έπεσε στο 23% -έξι ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από τον προηγούμενο μήνα. Η δημοτικότητα του Φιλίπ μειώθηκε αντίστοιχα κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο 26%.

Το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του Μακρόν είναι αντίστοιχο με εκείνο του προκατόχου του στην προεδρία Φρανσουά Ολάντ στο τέλος του 2013, σύμφωνα με το Paris Match. Ο Ολάντ θεωρούνταν τότε ο λιγότερο δημοφιλής ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.