Γαλλία: Προσωρινή αναστολή του φόρου στα καύσιμα
Διεθνή

Γαλλία: Προσωρινή αναστολή του φόρου στα καύσιμα

Γαλλία: Προσωρινή αναστολή του φόρου στα καύσιμα

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ επιβεβαίωσε σήμερα σε τηλεοπτική του δήλωση, την επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλει μορατόριουμ -δηλαδή προσωρινή αναστολή- 6 μηνών στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, κάτι που αποτελούσε μείζονα διεκδίκηση των «κίτρινων γιλέκων».

“Κανένας φόρος δεν αξίζει να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του Έθνους” δήλωσε στη συνέντευξή του ο Γάλλος πρωθυπουργό,  ο οποίος μάλιστα έκανε απολογισμό των επεισοδίων κάνοντας λόγο για 4 νεκρούς.

Ένα βήμα πίσω μπροστά στην οργή κάνει η πολιτική ηγεσία

«Πρέπει να κατευνάσουμε την κατάσταση για να αποφύγουμε την επιδείνωσή της», εξήγησε νωρίτερα ο Φιλίπ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μιλώντας στους βουλευτές των κομμάτων LREM και MoDem.

«Το μορατόριουμ δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη φιλοδοξία της οικολογικής μετάβασης. Ένας φόρος δεν είναι μια μεταρρύθμιση, αλλά ένα μέσο για τη μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός δικαιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησής του να άρει προσωρινά το μέτρο.

Η ανακοίνωση αυτής της υποχώρησης, κάτι που η κυβέρνηση απέρριπτε μέχρι τώρα κατηγορηματικά, γίνεται έπειτα από περισσότερο από δύο εβδομάδες αποκλεισμών και βίαιων διαδηλώσεων σ’ όλη τη Γαλλία, που κορυφώθηκαν με τις ταραχές που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι.

«Πρέπει να δώσουμε στους Γάλλους έναν λόγο για να επανέλθουν στη λογική», δήλωσε ο Φιλίπ.

«Τι διαπιστώνουμε εδώ και τρεις εβδομάδες;», ρώτησε ο Γάλλος πρωθυπουργός, σύμφωνα με συμμετέχοντες στη συνεδρίαση. «Βλέπουμε να αυξάνεται στη Γαλλία ένας βαθύς θυμός που έρχεται από μακριά, που για καιρό τον έκρυβαν η ευπρέπεια και η υπερηφάνεια. Σήμερα εκφράζεται με συλλογικό τρόπο. Θυμός των Γάλλων που έχουν το αίσθημα ότι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, που εργάζονται και δεν θέλουν να είναι υποβιβασμένοι».

Κατά την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός είχε γύρω του τους υπουργούς Μιριέλ Πενικό, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, Φρανσουά ντε Ριζί και Μαρκ Φενό.

Συζήτηση θα οργανωθεί αύριο στο γαλλικό κοινοβούλιο για την κρίση των «κίτρινων γιλέκων».