Γαλλία: Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Μακρόν
Διεθνή

Γαλλία: Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Μακρόν

Γαλλία: Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Μακρόν

Δυσαρεστημένα εμφανίζονται τα 3/4 των Γάλλων  για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνούν τη χώρα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι υπουργοί του.

Η πλειοψηφία των πολιτών αδημονεί να δει μέτρα για την τόνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Την τάση αυτή του κοινού κατέγραψε δημοσκόπηση των Odoxa και Dentsu Consulting που διενεργήθηκε για λογαριασμό των franceinfo και Figaro και δημοσιεύθηκε χθες.

Η δημοσκόπηση με δείγμα 1.004 Γάλλων, που διεξήχθη τη 2α και την 3η Ιανουαρίου, καταγράφει ραγδαία άνοδο του ποσοστού των πολιτών που δηλώνει δυσαρεστημένο.  Έτσι το 75% των Γάλλων εκφράζει τη δυσαρέσκειά του στο πρόσωπο του Μακρόν από το 59% τον Απρίλιο του 2018.

Όπως σημειώνει η Le Figaro, ο Μακρόν θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και ανασύνταξης της κυβερνητικής του ομάδας.

Στο ναδίρ η δημοτικότητα των πολιτικών Μακρόν

Το κύμα διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» τους τελευταίες δύο μήνες αποτέλεσε δοκιμασία για την προεδρία του Μακρόν, αναγκάζοντας τον Γάλλο πρόεδρο να κάνει παραχωρήσεις, ιδίως να ακυρώσει τη σχεδιαζόμενη αύξηση των τιμών των καυσίμων, εν μέσω υποχώρησης του βιοτικού επιπέδου.

Αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη πρόκληση της 20μηνης θητείας του, ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμόσει άλλες μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, αναμορφώνοντας τα επιδόματα ανεργίας και τη δημόσια διοίκηση.

Παρόλα αυτά, μόλις το 25% του δείγματος της έρευνας  δήλωσε ικανοποιημένο για τα μέτρα που έχει λάβει και τις ενέργειες που έχει κάνει ο Μακρόν, αφότου ανέλαβε την εξουσία στα μέσα του 2017.

Μέτρα ζητούν οι Γάλλοι και στηρίζουν τα “κίτρινα γιλέκα”

Για το 54% των Γάλλων, η σημαντικότερη πολιτική προτεραιότητα είναι να εφαρμοστούν μέτρα για να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη, καταγράφει η δημοσκόπηση, ενώ η μείωση της ανεργίας, για καιρό η πρώτιστη ανησυχία των πολιτών, υποχώρησε στην τέταρτη θέση.

Photo Eurokinissi

Photo Eurokinissi

Η υποστήριξη προς τα «κίτρινα γιλέκα» παραμένει πάντως μάλλον στάσιμη, ενώ έχει μειωθεί αρκετά αν συγκριθεί με την περίοδο που ξεκινούσαν οι κινητοποιήσεις.

Το 55% θεωρεί πως οι διαδηλώσεις πρέπει να συνεχιστούν, από το 54% την 11η Δεκεμβρίου και ένα 66% την 22α Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ