Γαλλία: Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων ήρθε για να μείνει
Διεθνή

Γαλλία: Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων ήρθε για να μείνει

Γαλλία: Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων ήρθε για να μείνει

Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων πλημμύρισε τους δρόμους της Γαλλίας για άλλο ένα Σάββατο. Η “δεύτερη πράξη” της διαμαρτυρίας, όπως την αποκάλεσαν οι συμμετέχοντες, έβγαλε στους δρόμους περισσότερους από 100.000 ανθρώπους. Το περασμένο Σάββατο, η συμμετοχή ήταν σαφώς πιο αυξημένη, με τους διαδηλωτές να αγγίζουν τις 260.000.

Ωστόσο δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις με την αστυνομία, από μικρή ομάδα μεταξύ των διαδηλωτών. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέ, έδειξε προς την άκρα δεξιά και κατονόμασε για τα επεισόδια την ηγέτη των Γάλλων Εθνικιστών, Μαρίν Λε Πεν.

Οι διαδηλωτές οργανώνουν ήδη την “τρίτη πράξη”, διαδηλώσεις δηλαδή σε όλη τη χώρα για το ερχόμενο Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με σελίδα στο Facebook, στόχος τους είναι αυτή η φορά, η παραίτηση του προέδρου της Γαλλίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στον γαλλικό λαό, εν μέσω δημοσκοπήσεων που δείχνουν τη δημοτικότητά του να κατρακυλά, την Τρίτη.

Η ντροπή του Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αντέδρασε σε όσα συνέβησαν εχτές στο Παρίσι και όλη τη χώρα με ένα tweet. “Ευχαριστώ τις δυνάμεις επιβολής της τάξης για το θάρρος και τον επαγγελματισμό τους. Ντροπή σε όσους τους επιτέθηκαν. Ντροπή σε όσους άσκησαν βία σε άλλους πολίτες. Ντροπή σε εκείνους που επιχείρησαν να λιντσάρουν εκλεγμένους. Δεν υπάρχει θέση για τέτοια βία στη Δημοκρατία” έγραψε.

Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε πως από τα επεισόδια έγιναν 130 προσαγωγές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 42 στη γαλλική πρωτεύουσα.

Oι βιολετί διαδηλώσεις

Η διαμαρτυρία των Κίτρινων Γιλέκωνια δεν ήταν η μόνη χτες στη Γαλλία. Αυτή τη φορά, πρόκειται για το κίνημα γυναικών #NousToutes (εμείς όλες) που διαδήλωσαν σε συμπαράσταση των θυμάτων βιασμού και  σεξουαλικών επιθέσεων.

Πρόκειται για τη γαλλική “μετάφραση” του #MeToo που έχει εμπνεύσει γυναίκες, διάσημες και μη στις ΗΠΑ. Οι πορείες διαμαρτυρίας δεν σχετίζονται με το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” και το χρώμα που κυριάρχησε στους δρόμους της Γαλλίας ήταν  το “βιολετί”.