Γερμανία: Κρίθηκε συνταγματική η υποβοηθούμενη ευθανασία
Διεθνή

Γερμανία: Κρίθηκε συνταγματική η υποβοηθούμενη ευθανασία

Γερμανία: Κρίθηκε συνταγματική η υποβοηθούμενη ευθανασία

Απόφαση σταθμός για τα νομοθετικά δεδομένα της χώρας

Απόφαση-σταθμός για την Γερμανία είναι το πόρισμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Karlsruhe για την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, ο νόμος που ίσχυε εδώ και πέντε χρόνια και απαγόρευε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία κρίθηκε ως αντισυνταγματικός.

Συγκεκριμένα το δικαστικό σώμα αποφάνθηκε ότι το άρθρο 217 που εισήχθη το 2015 στον γερμανικό ποινικό κώδικα και καταδικάζει όσους “προσφέρουν υπηρεσίες υποβοήθησης της ευθανασίας με επιχειρηματικό σκοπό” είναι αντίθετο με το γερμανικό σύνταγμα.

Μάλιστα ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Andreas Foskule, ανέφερε πως το επίμαχο άρθρο προσβάλλει το συνταγματικό δικαίωμα των ασθενών για έναν αξιοπρεπή θάνατο κατ‘ επιλογή.

Ο δικηγόρος των προσφυγέντων ασθενών της υπόθεσης, Christoph Knauer υπογράμμισε πως μέχρι σήμερα η νομοθεσία της Γερμανίας καθιστούσε αδύνατη την ευθανασία των βαριά ασθενών, στερώντας τους το δικαίωμα για έναν αξιοπρεπή θάνατο.

Η καθοριστική αυτή απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την Ένωση Γερμανών Γιατρών και την γνώμη της καθολικής εκκλησίας, η οποία έχει εξαρχής ταχθεί υπέρ του άρθρου 217 και μάλιστα ο αρχιεπίσκοπος Heiner Koch είχε πει σε δήλωσή του “ότι το δικαστήριο της Karlsruhe πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της προστασίας της ζωής”.

Ο Foskule, στην ανάγνωση της απόφασης, ανέφερε ότι οι δικαστές γνωρίζουν ότι η απόφαση αυτή θα δυσαρεστήσει τους υποστηρικτές του άρθρου 217, τόνισε ωστόσο ότι οι επιθυμίες να τερματίσουν την ζωή τους οι βαριά ασθενείς και οι ασθενείς και ασθενών που βρίσκονται σε τερματικό στάδιο πρέπει να γίνουν σεβαστές. ”

Μπορεί να λυπούμαστε για την απόφασή τους και να κάνουμε τα πάντα για να την αποτρέψουμε, αλλά στο τέλος πρέπει να δείξουμε σεβασμό απέναντι στην ελευθερία της επιλογής του” ανέφερε ενδεικτικά.

Σήμερα οι χώρες που επιτρέπεται η ευθανασία με κάθε μέσο επιλογής είναι η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ η υποβοηθούμενη ευθανασία είναι επίσης νόμιμη στην Ελβετία και στις πολιτείες των ΗΠΑ, Vermont, Oregon και Washington.

Πηγή: ΑΠΕ