Γιατί ο Κάρολος είναι Γ΄και όχι Α΄; Ποιοι είναι οι άλλοι δύο Κάρολοι του βρετανικού θρόνου;
Διεθνή

Γιατί ο Κάρολος είναι Γ΄και όχι Α΄; Ποιοι είναι οι άλλοι δύο Κάρολοι του βρετανικού θρόνου;

Γιατί ο Κάρολος είναι Γ΄και όχι Α΄; Ποιοι είναι οι άλλοι δύο Κάρολοι του βρετανικού θρόνου;

Βίος και πολιτεία οι προηγούμενοι βασιλείς

Ο Κάρολος από Πρίγκιπας της Ουαλίας έγινε ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου διαδεχόμενος την εκλιπούσα μητέρα του.

Ο τίτλος που πήρε είναι «Κάρολος ο Γ΄».

Γιατί όμως τρίτος; Ποιοι ήταν οι προηγούμενοι 2 Κάρολοι που βασίλευσαν στη χώρα;

Πρόκειται για τον Κάρολο τον Α΄και τον Β΄που βασίλευσαν τον 17ο αιώνα αν και οι βασιλείες τους δεν πήγαν και τόσο καλά.

Ο Κάρολος Α ήταν μονάρχης των τριών βασιλείων της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας από τις 27 Μαρτίου του 1625 έως τη δημόσια εκτέλεσή του το 1649.

Μετά την άνοδο του στο θρόνο, ήρθε σε σύγκρουση με το Κοινοβούλιο της Αγγλίας, το οποίο προσπαθούσε να περιστείλει τα βασιλικά του προνόμια. Ο Κάρολος πίστευε στο “θείο δικαίωμα των βασιλέων” και νόμιζε ότι μπορούσε να κυβερνά σύμφωνα με την δική του συνείδηση. Πολλοί υπήκοοί του αντιτέθηκαν στις πολιτικές του, ειδικά στην επιβολή φόρων χωρίς κοινοβουλευτική συναίνεση, και θεώρησαν τις πράξεις του τυραννικές.

Από το 1642 ο Κάρολος πολεμούσε τους στρατούς του Αγγλικού και του Σκωτικού κοινοβουλίου στον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο. Μετά την ήττα του το 1645, παραδόθηκε σε μια Σκωτική δύναμη η οποία τελικά τον παρέδωσε στο Αγγλικό Κοινοβούλιο.

Δικάστηκε, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε για έσχατη προδοσία τον Ιανουάριο του 1649. Η μοναρχία καταργήθηκε και ανακηρύχθηκε δημοκρατία με το όνομα Κοινοπολιτεία της Αγγλίας, η οποία διήρκεσε μέχρι το 1660 οπότε η μοναρχία αποκαταστάθηκε (“Παλινόρθωση”) με τον γιο του Καρόλου, Κάρολο Β΄ της Αγγλίας.

Ο Κάρολος Β’ ήταν κοινώς γνωστός ως ο «Εύθυμος Μονάρχης», μια αναφορά στη ζωτικότητα και τον ηδονισμό της αυλής του, και τη γενική ανακούφιση από την επιστροφή στην ομαλότητα μετά από πάνω από μια δεκαετία διακυβέρνησης από τον Όλιβερ Κρόμγουελ και τους Πουριτανούς. Η σύζυγος του Καρόλου, Αικατερίνη της Μπραγκάνσα, δεν γέννησε παιδιά, αλλά ο Κάρολος αναγνώρισε τουλάχιστον δώδεκα νόμιμα παιδιά από διάφορες ερωμένες. Καθώς τα νόθα τέκνα αποκλείονταν από τη διαδοχή, τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Ιάκωβος.