Γουατεμάλα: Καταδίκη πρώην στρατιώτη σε 5.000 χρόνια φυλακή
Διεθνή

Γουατεμάλα: Καταδίκη πρώην στρατιώτη σε 5.000 χρόνια φυλακή

Γουατεμάλα: Καταδίκη πρώην στρατιώτη σε 5.000 χρόνια φυλακή

Σε μια πρωτοφανή απόφαση κατέληξε δικαστήριο στη Γουατεμάλα. Επέβαλε ποινή 5.160 χρόνων στη φυλακή στον Σάντος Λόπεζ. Ο άνδρας που υπηρετούσε ως στρατιώτης κατά τον εμφύλιο πόλεμο, σκότωσε 171 ανθρώπους σε μια ημέρα, το 1982. Οι δημόσιοι κατήγοροι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο άνδρας, σχεδόν εξαφάνισε άνδρες, γυναίκες και παιδιά ενός χωριού της χώρας, του Ντος Έρες.

Ο Λόπεζ φαίνεται πως ήταν μέλος μια ελίτ ειδικών περίπολων της ομάδας Kaibiles του στρατού της χώρας. Έλαβε διαταγή να ερευνήσει για μέλη των επαναστατών στο χωρίο Ντος Έρες, πριν από 36 χρόνια. Όταν ο στρατιώτης δεν βρήκε αντάρτες, ούτε ανακάλυψε όπλα διέταξε όλους τους κατοίκους του χωριού να βγουν από τα σπίτια τους. Στη συνέχεια εκείνος και οι άνδρες του βίασαν νεαρά κορίτσια και προκειμένου να καλύψουν τους βιασμούς, σκότωσαν σχεδόν όλους τους κατοίκους του χωριού.

Στη χώρα την εξουσία κατείχε ο Δικτάτορας Μοντ, ο οποίος και πέθανε τον περασμένο Απρίλιο. Αντιμετώπιζε βαριές κατηγορίες, όπως εκείνη της γενοκτονίας. Υπήρξε ιθύνων νους πίσω από μια σειρά αιματηρών επεισοδίων κατά τον εμφύλιο που διήρκησε από το 1960 ως το 1996.