Greta Thunberg: Η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια βραβεύτηκε από τη Διεθνή Αμνηστία
Διεθνή

Greta Thunberg: Η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια βραβεύτηκε από τη Διεθνή Αμνηστία

Greta Thunberg: Η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια βραβεύτηκε από τη Διεθνή Αμνηστία

Η 16χρονη μαθήτρια από την Σουηδία, Greta Thunberg, κέρδισε το βραβείο “Πρεσβευτής Συνείδησης” της Διεθνούς Αμνηστίας.

Με το ίδιο βραβείο στο παρελθόν έχουν τιμηθεί και o Nelson Mandela και η Malala Yousafzai.

H Σουηδέζα ακτιβίστρια ασχολείται με την κλιματική αλλαγή και έχει δημιουργήσει το παγκόσμιο κίνημα Fridays for Future (“Παρασκευές για το κλίμα”).

Η ευαισθητοποιημένη μαθήτρια έχει κινητοποιήσει εκατομμύρια μαθητές σε όλο τον κόσμο να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή, για να διαμαρτυρηθούν για την κλιματική αλλαγή. Το κίνημα ξεκίνησε από την ίδια, όταν άρχισε τον Αύγουστο του 2018 να διαδηλώνει επαναλαμβανόμενα μόνη της για την κλιματική αλλαγή, έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο.

Η διαμαρτυρία της προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Σημειώνεται ότι η Thunberg έχει μιλήσει για την κλιματική αλλαγή στη  Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβριο του 2018 και στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2019. Έχει λάβει διάφορα βραβεία για τον ακτιβισμό της, ενώ τον Μάρτιο του 2019, 3 μέλη της νορβηγικής βουλής την πρότειναν και για το Nόμπελ Ειρήνης.

Σε ανακοίνωσή της αναφορικά με τη βράβευση της από τη Διεθνή Αμνηστία, η 16χρονη μαθήτρια ανέφερε: «Πρέπει να πολεμήσεις για αυτό που θεωρείς σωστό.

Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό το κίνημα το κάνουν αυτό. Η κατάφωρη αδικία την οποία όλοι πρέπει να καταπολεμήσουμε,  είναι ότι οι άνθρωποι που ζουν στο νότιο ημισφαίριο είναι αυτοί που επηρεάζονται και θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή, αν και ευθύνονται λιγότερο για αυτή.”