Γυναίκες εναντίον γυναικών: Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει προκατάληψη απέναντι στο “ωραίο” φύλο
Διεθνή

Γυναίκες εναντίον γυναικών: Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει προκατάληψη απέναντι στο “ωραίο” φύλο

Γυναίκες εναντίον γυναικών: Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει προκατάληψη απέναντι στο “ωραίο” φύλο

Και το 28% των ανθρώπων θεωρεί αποδεκτό ένας άνδρας να χτυπάει τη γυναίκα του...

Οι προκαταλήψεις δεν έχουν φύλο και αυτό έρχεται να αποδείξει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών ενόψει της διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου).

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, 9 στους 10 ανθρώπους διακατέχονται από προκαταλήψεις εις βάρος των γυναικών, πράγμα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 90% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Κάποιες μόνο από αυτές τις προκαταλήψεις αναφέρονται ενδεικτικά μέσα στη μελέτη ως εξής:

Οι άνδρες είναι καλύτεροι ηγέτες στην πολιτική ή στις επιχειρήσεις απ’ ό,τι οι γυναίκες.
Οι σπουδές στο πανεπιστήμιο είναι πιο σημαντικές για έναν άνδρα απ’ ό,τι για μια γυναίκα. Οι άνδρες πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην αγορά εργασίας, διότι οι θέσεις είναι λιγοστές.

Διχασμός και στις γυναίκες

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι κατά τα παραπάνω λεγόμενα, αυτές οι δοξασίες προέρχονται και από τις ίδιες τις γυναίκες, όπως κατέληξε η υπηρεσία του ΟΗΕ, με βάση δεδομένα από 75 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 80% του πληθυσμού του πλανήτη.

Τα υψηλότερα ποσοστά των προκαταλήψεων στον γενικό πληθυσμό σημειώθηκαν στο Πακιστάν με 99,81%, στο Κατάρ με 99,73% και στη Νιγηρία με 99,73%.

Ανάμεσα στις χώρες στις οποίες οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν άκρατο σεξισμό είναι η Ανδόρα με ποσοστό 27,01%, η Σουηδία 30,01% και η Ολλανδία 39,75%, ωστόσο η Γαλλία διαφοροποιείται, σκαρφαλώνοντας στο 56% για εκείνους που έχουν τουλάχιστον μία σεξιστική προκατάληψη.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών μεταδίδει πως, ” παρά τις δεκαετίες προόδου”, ο σεξισμός και η προκατάληψη απέναντι στις γυναίκες εξακολουθεί να ριζώνει στις καρδιές του κόσμου, στήνοντας έναν αόρατο “φράχτη” μεταξύ των ανδρών και των γυναικών.

“Ο αγώνας για την ισότητα των φύλων περνάει από την εξάλειψη των προκαταλήψεων”, σύμφωνα με τον Πέντρου Κονσεϊσάου, ανώτερο στέλεχος του Προγράμματος.

“Η δουλειά που έγινε με μεγάλη αποτελεσματικότητα για να τερματιστεί το χάσμα ως προς την υγεία και την παιδεία πρέπει τώρα να εξελιχθεί, για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που εγείρει πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις: η βαθιά ριζωμένη προκατάληψη -τόσο μεταξύ των ανδρών όσο και μεταξύ των γυναικών- εναντίον της αληθινής ισότητας”, υπογράμμισε ο διευθυντής του Προγράμματος, ο Άχιμ Στάινερ.

Μέσα από την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ προάγεται μια “νέα πολιτική προσέγγιση για να αλλάξουν πεποιθήσεις και πρακτικές που αποτελούν διάκριση” σε βάρος των γυναικών.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί το τρομακτικό ποσοστό του 28% του πληθυσμού στην υφήλιο που θεωρεί φυσιολογικό και αποδεκτό ένας άνδρας να χτυπάει τη γυναίκα του, προκαλώντας βαθιά απογοήτευση για τον οπισθοδρομικότητα και την έλλειψη βασικών αρχών σεβασμού και αλληλεγγύης προς το ανθρώπινο είδος εν γένει.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα δεν συμπεριλήφθηκε στη συγκεκριμένη μελέτη.