Η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί
Διεθνή

Η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί

Η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί

Ακυρώνουν την απόφαση του 1934

Μια προκλητική απόφαση για το μέλλον της Αγίας Σοφίας έγινε γνωστή πριν από λίγη ώρα. Όπως μεταδίδει η Χουριέτ και το πρακτορείο Anadoly, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας και το τούρκικο συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε γίνει η Αγία Σοφία τζαμί.

Ακυρώνοντας την απόφαση του 1934, όταν η τότε τουρκική κυβέρνηση τη μετέτρεψε σε μουσείο, στη νέα απόφαση του τουρκικού ΣτΕ αναφέρεται ότι η Αγία Σοφία αποτελεί κτήμα του κοινοφελούς ιδρύματος που είχε ιδρύσει ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και είχε μετατρέψει τον ορθόδοξο ναό σε τέμενος.

Με την απόφαση αυτή το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ουσιαστικά ότι το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 δεν έχει ισχύ ανοίγοντας τον δρόμο για την λειτουργία του μνημείο ως τζαμί.

Έτσι, λήψη της τελικής απόφασης είτε θα γίνει με νέο προεδρικό διάταγμα που θα υπογράψει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε το θέμα μπορεί να παραπεμφθεί υπηρεσιακά στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, η οποία θα πράξει τα περαιτέρω.