Η δολοφονία Κασόγκι δοκιμάζει τις διεθνείς σχέσεις
Διεθνή

Η δολοφονία Κασόγκι δοκιμάζει τις διεθνείς σχέσεις

Η δολοφονία Κασόγκι δοκιμάζει τις διεθνείς σχέσεις

Αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβερνήσεων έχει προκαλέσει η υπόθεση Κασόγκι. Η εν ψυχρώ δολοφονία του Σουαδάραβα δημοσιογράφου στην Κωνσταντινούπολη δοκιμάζει τις διπλωματικές σχέσεις δεκάδων χωρών. Η πλούσια χώρα της Ανατολής προμηθεύεται αμυντικά και οπλικά συστήματα από μια σειρά χωρών της Δύσης. Φωνές στο εσωτερικό αυτών των χωρών ζητούν τώρα την διακοπή οποιασδήποτε συναλλαγής με τη Σαουδική Αραβία.

Την Πέμπτη, η επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως η έρευνα για τις συνθήκες της δολοφονίας δεν έχει ολοκληρωθεί. Η ΕΕ έχει λάβει τα στοιχεία, μεταξύ αυτών και τις περίφημες ηχογραφήσεις της δολοφονίας, από την Άγκυρα και διεξάγει έρευνα για το θέμα. Οι παρατηρήσεις της έγιναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Δανία παύει τις συναλλαγές με την Σαουδική Αραβία

Την ίδια ώρα, η Δανία ανακοίνωσε πως “παγώνει” οποιαδήποτε μελλοντική πώληση όπλων και αμυντικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία. Η απόφαση είναι σε απόλυτη συνάρτηση με το θάνατο του δημοσιογράφου, τη δολοφονία του οποίου ομολόγησε επίσημα η χώρα. Ωστόσο, από την Σαουδική Αραβία αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη της πριγκιπικής οικογένειας σε αυτή. Επιπλέον, η Κοπεγχάγη δηλώνει με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκειά της, στις επιχειρήσεις της χώρας στην Υεμένη.

Βέβαια το υπουργείο εξωτερικών της σκανδιναβικής χώρας έσπευσε να τονίσει πως οι δέκα συμφωνίας στις οποίες προχώρησε τον τελευταίο χρόνο, για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, θα ολοκληρωθούν κανονικά. Η Σαουδική Αραβία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη δαπάνη σε εισαγωγή όπλων στον κόσμο.

Η Γερμανία ήταν η πρώτη που προχώρησε σε αυτή την κίνηση, μετά την δολοφονία Κασόγκι. Το Παρίσι έχει ανακοινώσει πως θα εξετάσει άμεσα τη δική του θέση, αναφορικά με την πώληση όπλων στη χώρα, αλλά και ενδεχόμενες άλλου είδους κυρώσεις.  Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να κωφεύει μπροστά στο γεγονός. Μόλις την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εκθείασε την Σαουδική Αραβία για το ρόλο που διαδραμάτισε στην σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα.