Η Ελλάδα ανάμεσα στις εκλεκτές των ΗΠΑ
Διεθνή

Η Ελλάδα ανάμεσα στις εκλεκτές των ΗΠΑ

Η Ελλάδα ανάμεσα στις εκλεκτές των ΗΠΑ

Η Ελλάδα μια από τις 8 χώρες που εξαιρούνται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν. Η αμερικανική κυβέρνηση Trump αποσύρθηκε από την διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά με την Τεχεράνη και επανέφερε κυρώσεις σε βάρος της χώρας. Ωστόσο, έπειτα από σειρά αντιδράσεων, από χώρες συμμάχους της Αμερικής που προμηθεύονται κατά κύριο λόγο, πετρέλαιο από το Ιράν, ο Λευκός Οίκος έδωσε σε κάποιες το δικαίωμα να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με την Τεχεράνη.

Έτσι, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον υπουργό των Εξωτερικών Mike Pompeo οι χώρες που δεν επηρεάζονται από τις επιβληθείσες κυρώσεις είναι: Κίνα, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και Τουρκία. Σύμφωνα με τον Pompeo για τις χώρες αυτές αίρεται η απαγόρευση προσωρινά, προκειμένου να μπορούν να προμηθεύονται αργό πετρέλαιο «σε εξαιρετικές περιπτώσεις».

Σταδιακά οι κυρώσεις, λέει ο Trump

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Donald Trump τη Δευτέρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως θέλει να επιβάλει σταδιακά τις κυρώσεις στην Τεχεράνη, ώστε να μην προκαλέσει τις αγορές. «Έχουμε τις σκληρότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ, αλλά στο πετρέλαιο θέλουμε να προχωρήσουμε λίγο πιο αργά […] Δεν θέλω να οδηγήσω σε άνοδο τις τιμές πετρελαίου παγκοσμίως», είπε σε δημοσιογράφους.

«Μπορώ να κατεβάσω στο μηδέν τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου αμέσως, αλλά αυτό θα προκαλέσει σοκ στις αγορές. Δεν επιθυμώ να προκαλέσω άνοδο στις τιμές πετρελαίου», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.