Η Ευρώπη αντιδρά στα δεδομένα τοποθεσίας της Google
Διεθνή

Η Ευρώπη αντιδρά στα δεδομένα τοποθεσίας της Google

Η Ευρώπη αντιδρά στα δεδομένα τοποθεσίας της Google

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτή (BEUC) ισχυρίζεται πως η Google καταστρατηγεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός που λειτουργεί ως ομπρέλα για τις εθνικές ενώσεις καταναλωτών, εστιάζει στα δεδομένα τοποθεσίας. Επτά ενώσεις καταναλωτών, ανάμεσά τους και της Ελλάδας, αναμένεται να υποβάλουν υπόμνημα διαμαρτυρίας για το θέμα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι χρήστες έξυπνων κινητών εξαναγκάζονται να διατηρούν ενεργοποιημένη την υπηρεσία εντοπισμού τοποθεσίας. Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία ισχυρίζεται πως το σύστημα εντοπισμού τοποθεσίας μπορεί να απενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Οι “μη αποδεκτές” μέθοδοι της Google

Στην ανακοίνωσή του, ο BEUC, ισχυρίζεται πως η google χρησιμοποιεί μη αποδεκτές μεθόδους ώστε να αναγκάσει τους καταναλωτές να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία εντοπισμού τοποθεσίας (GPS). Όπως αναφέρουν, η συναίνεση δεν είναι πάντοτε προαπαιτούμενη. Επιπλέον, από τις ενώσεις καταναλωτή ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση για τα δεδομένα που συλλέγουν οι υπηρεσίες αυτές όταν είναι ενεργοποιημένες.

Η υπηρεσία εντοπισμού τοποθεσίας ενδέχεται να προδίδει ευαίσθητες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής ενός πολίτη, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών πεποιθήσεων, της πολιτικής του δράσης, της υγείας ή του σεξουαλικού του προσανατολισμού. “Οι άδικες αυτές πρακτικές αφήνουν τον καταναλωτή στο σκοτάδι για την χρήση των προσωπικών του δεδομένων” σχολιάζει ο ευρωπαϊκός οργανισμός.

Οι ενώσεις της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Νορβηγίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας και της Ελλάδας σχεδιάζουν να καταθέσουν υπόμνημα στην γενική ρυθμιστική αρχή για την προστασία των δεδομένων της Ευρώπης.

Η απάντηση της Google

Από την πλευρά του, ο τεχνολογικός κολοσσός απαντά: “Το ιστορικό των τοποθεσιών ενός χρήστη είναι εξ ορισμού απενεργοποιημένο και μπορεί κανείς να το διαμορφώσει,  να το διαγράψει ή να το θέσει σε αναμονή ανά πάσα στιγμή. Αν είναι ενεργοποιημένο, βοηθά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα η κίνηση στην περιοχή”. Ωστόσο, η εταιρεία παραδέχεται πως αν κάποιος θέσει σε αναμονή την υπηρεσία, αυτό δεν αποτρέπει την google από τη συλλογή δεδομένων αναφορικά με την τοποθεσία που βρίσκεται.

“Δουλεύουμε ασταμάτητα ώστε να βελτιώσουμε τον έλεγχο και θα διαβάσουμε την αναφορά αυτή προσεκτικά προκειμένου να δούμε αν υπάρχουν παρατηρήσεις που μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας” προσθέτει η ανακοίνωση της Google.