Η ισπανική Γερουσία καταδίκασε τη δικτατορία του Φράνκο
Διεθνή

Η ισπανική Γερουσία καταδίκασε τη δικτατορία του Φράνκο

Η ισπανική Γερουσία καταδίκασε τη δικτατορία του Φράνκο

Η ισπανική Γερουσία καταδίκασε «απερίφραστα» την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο και ζήτησε να κηρυχθούν παράνομα τα ιδρύματα που αποθεώνουν τον φασισμό, κάνοντας άμεση αναφορά στο Ίδρυμα Φρανθίσκο Φράνκο. Η καταδίκη επιτεύχθηκε με την αποχή του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), το οποίο αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ, έπειτα από την απόρριψη εκ μέρους των Σοσιαλιστών του PSOE της τροποποίησης που πρότεινε, ώστε να απαγορευθούν και τα ιδρύματα που υποστηρίζουν «και άλλες ιδεολογίες, όπως τον κομμουνισμό».

Από την ψηφοφορία απείχαν, επίσης, και οι Ciudadanos, που υποστήριζαν μία τροποποιητική διάταξη που θα συνέθετε τις άλλες προτάσεις και θα συμβίβαζε τις δύο πλευρές. Συνολικά, η πρόταση υπερψηφίσθηκε από τα 97 μέλη του PSOE και των Unidos Podemos, των καταλανικών κομμάτων ERC, PdeCat και του βασκικού PNV, ενώ απείχαν οι 136 Γερουσιαστές των ΡΡ, Ciudadanos, UPN (Ναβάρα) και Foro Asturias.

Γιατί τώρα;

Η καταδίκη αυτή από τη Γερουσία δεν γίνεται τυχαία. Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ προσπαθεί να φέρει εις πέρας την πρόθεσή της για εκταφή της σορού του Φράνκο από το μνημείο της «Κοιλάδας των Πεσόντων» (Valle de los Caidos), στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Νόμου για την Ιστορική Μνήμη, που έχει αποσταλεί επίσης για έγκριση στο ίδιο Σώμα. Με την ψήφιση της διάταξης, η κυβέρνηση αποκτά ακόμη ένα έρεισμα για να προχωρήσει στην εκταφή.

«Στην Ισπανία υπάρχει ακόμη ένα Ίδρυμα Φρανθίσκο Φράνκο που διαδίδει τις αξίες μίας δικτατορίας που φέρει στους ώμους της το βάρος από έναν μεγάλο αριθμό από εξαφανισμένους και άλλα επονείδιστα εγκλήματα. Αυτό είναι κάτι ανήκουστο για άλλες χώρες της Ευρώπης. Ευελπιστούμε ότι ο Νόμος για την Ιστορική Μνήμη θα τερματίσει αυτήν την κατάσταση εξαίρεσης» τόνισε από το βήμα ο εισηγητής της πρότασης Καταλανός Σοσιαλιστής Γερουσιαστής Φραντσέσκ Άντιτς.