Ιαπωνία: Ο Αυτοκράτορας Ακιχίτο παραιτήθηκε από τον Θρόνο των Χρυσανθέμων
Διεθνή

Ιαπωνία: Ο Αυτοκράτορας Ακιχίτο παραιτήθηκε από τον Θρόνο των Χρυσανθέμων

Ιαπωνία: Ο Αυτοκράτορας Ακιχίτο παραιτήθηκε από τον Θρόνο των Χρυσανθέμων

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο έθεσε τέλος στα τριάντα χρόνια που διήνυσε ως «σύμβολο του Κράτους και της ενότητας του λαού» παραιτούμενος και μεταβιβάζοντας τον Θρόνο των Χρυσανθέμων στον γιο του Ναρουχίτο, κατά τη διάρκεια δεκάλεπτης τελετής στην ωραιότερη αίθουσα του αυτοκρατορικού παλατιού, την Matsu no Ma (Αίθουσα του Πεύκου).

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο συνόδευσε την παραίτησή του από τον θρόνο με τα εξής λόγια: «Σήμερα, ολοκληρώνω το καθήκον μου ως αυτοκράτορα. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την βαθιά μου εκτίμηση για τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Άμπε ως εκπρόσωπος του ιαπωνικού λαού. Είχα την τύχη να είμαι σε θέση να φέρω εις πέρας το καθήκον μου ως αυτοκράτορα με βαθιά εμπιστοσύνη και σεβασμό εκ μέρους του ιαπωνικού λαού επί 30 χρόνια από την ανάρρησή μου στον θρόνο.Προς τον λαό που με αποδέχθηκε και με στήριξε ως σύμβολο, εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Μαζί με την αυτοκράτειρα, ελπίζω από καρδιάς ότι η νέα εποχή Reiwa που αρχίζει αύριο θα είναι ειρηνική και καρποφόρα, και προσεύχομαι για την ειρήνη και την ευτυχία της χώρας μας και των λαών του κόσμου».

Είναι η πρώτη παραίτηση Ιάπωνα αυτοκράτορα από τον θρόνο εδώ και περισσότερο από δύο αιώνες. Ο πρίγκιπας διάδοχος Ναρουχίτο θα γίνει αυτοκράτορας τα μεσάνυχτα της 1ης Μαΐου, με την εκκίνηση του πρώτου έτους της νέας αυτοκρατορικής εποχής, της Reiwa, έπειτα από την εποχή Heisei, που διήρκεσε 30 χρόνια.

Στα τελευταία του λόγια ως αυτοκράτορας, ο Ακιχίτο ευχαρίστησε τους πολίτες και προσευχήθηκε για την ειρήνη.

Δείτε απόσπασμα της ομιλίας του

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ