Interpol: Νέος πρόεδρος εν μέσω ίντριγκας
Διεθνή

Interpol: Νέος πρόεδρος εν μέσω ίντριγκας

Interpol: Νέος πρόεδρος εν μέσω ίντριγκας

Η Interpol εξέλεξε για νέο της πρόεδρο τον Νοτιοκορεάτη Kim Jong Yang, ένα πλήγμα, όπως ακούγεται, στις ρωσικές προσπάθειες να εκλέξουν Ρώσο εκπρόσωπο.

Ο Kim επελέγη από τις 194 χώρες-μέλη της Interpol σε ψηφοφορία που έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού στο Dubai και θα υπηρετήσει στη θέση αυτή ως το 2020.

Ο νέος πρόεδρος ήδη εκτελούσε χρέη προέδρου αφού αντικαθιστούσε τον παραιτηθέντα Meng Hongwei, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο αγνοείται στην πατρίδα του, την Κίνα. Το Πεκίνο είχε μάλιστα ανακοινώσει ότι ο Meng ερευνάται για δωροληψία.

Το παρασκήνιο της εκλογής

Η εκλογή του Kim Jong Yang συνοδεύεται από μεγάλο παρασκήνιο καθώς θεωρήθηκε ήττα για τη Ρωσία που προωθούσε την εκλογή του Ρώσου υποψηφίου, Alexander Prokopchuk. Ο Prokopchuk είναι ήδη ένας από τους 4 αντιπροέδρους της Interpol  και η υποψηφιότητά του αντιμετωπίστηκε με πολύ σκεπτικισμό από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο λόγος είναι ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη δύναμη που παρέχει η θέση του προέδρου για να στοχοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους.

Είναι χαρακτηριστικό το tweet του πρώην Βέλγου πρωθυπουργού και μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Guy Verhofstadt που έγραψε ότι εάν εκλεγεί ο Prokopchuk “οι δημοκρατικές και ελεύθερες χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν άλλο παράλληλο οργανισμό”.

Τη στήριξή του στον υποψήφιο-και τελικά εκλεγέντα- πρόεδρο της Interpol προσέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo με τη δήλωσή του: “Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες και τους οργανισμούς που συμμετέχουν στην Interpol και που σέβονται το κράτος δικαίου να επιλέξουν έναν ηγέτη με ακεραιότητα. Θεωρούμε ότι ο κ.Κιμ θα είναι ακριβώς αυτό”.