ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων τον παρέπεμψε σε δίκη και ιδού πώς απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ
Διεθνή

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων τον παρέπεμψε σε δίκη και ιδού πώς απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων τον παρέπεμψε σε δίκη και ιδού πώς απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο τρίτος Πρόεδρος που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Γερουσία

Δεν την γλιτώνει όπως όλα δείχνουν την παραπομπή στη Δικαιοσύνη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε την Τετάρτη το βράδυ την παραπομπή του σε δίκη.

Ο 73χρονος δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος θα παραπεμφθεί για κατάχρηση εξουσίας, επειδή πίεσε την Ουκρανία να διενεργήσει έρευνα σε βάρος πολιτικού του αντιπάλου, και για παρακώλυση της έρευνας του Κογκρέσου, επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στην έρευνα για την παραπομπή του.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά αφού ο Τραμπ θα δικαστεί από τη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι σκοπεύουν να τον αθωώσουν.

“Κανένας δεν είναι υπεράνω του Νόμου, κύριε Πρόεδρε”, έγραψε η πρόεδρος της Βουλής και γνωστή πολέμια του Τραμπ, Νάνσι Πελόζι στον προσωπικό της λογαριασμό μετά την απόφαση.

Ιστορική η ψηφοφορία – Η περίπτωση Κλίντον

Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων πραγματοποιήθηκε λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020 και είναι ιστορική.

Μόνο δύο άλλοι πρόεδροι, ο Άντριου Τζόνσον 1868 και ο Μπιλ Κλίντον το 1998, έχουν παραπεμφθεί σε δίκη.

Ο Ρεπουμπλικάνος Ρίτσαρντ Νίξον προτίμησε να παραιτηθεί το 1974 παρά να υποστεί τη διαδικασία αυτή.

Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ολοκληρώθηκε την ώρα που ο Τραμπ βρισκόταν στο βήμα σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μπατλ Κρικ του Μίσιγκαν.

Η επική αντίδραση του Τραμπ

Κατηγορώντας «την άκρα αριστερά» ότι κατατρύχεται από «ζήλια και μίσος» εναντίον του, επέκρινε τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν «να ακυρώσουν την ψήφο δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών» επιχειρώντας να τον εκδιώξουν από τον Λευκό Οίκο. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι διέπραξαν «πολιτική αυτοκτονία».

Αργότερα ανήρτησε στο Twitter μια επική ασπρόμαυρη φωτογραφία του, με το δάκτυλο να δείχνει μπροστά και τη φράση: «Στην πραγματικότητα στόχος τους δεν είμαι εγώ, αλλά εσείς. Εγώ απλώς τους ενοχλώ».