ΗΠΑ: Καθαίρεσαν τον κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου Roosevelt επειδή δήλωσε ότι υπάρχουν κρούσματα στο πλήρωμα
Διεθνή

ΗΠΑ: Καθαίρεσαν τον κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου Roosevelt επειδή δήλωσε ότι υπάρχουν κρούσματα στο πλήρωμα

ΗΠΑ: Καθαίρεσαν τον κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου Roosevelt επειδή δήλωσε ότι υπάρχουν κρούσματα στο πλήρωμα

Και ο δισέγγονος του ιστορικού Προέδρου τον στηρίζει

Το ότι οι ΗΠΑ διαχειρίζονται την πανδημία του κορονοϊού πιθανότατα με τον πιο καταστροφικό τρόπο φαίνεται ακόμη και στις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ ότι “δεν βλέπει τον εαυτό του να φορά μάσκα” όταν συναντά ξένους ηγέτες.

Μόλις πριν από δύο ημέρες έγινε γνωστό ότι καθαιρέθηκε από τη διοίκηση του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ, του Theodore Roosevelt, o πλοίαρχος Brett Crozier.

O λόγος; Είχε αποστείλει στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού επιστολή επισημαίνοντας ότι υπάρχει επιδημία κορονοϊού στο πλοίο και ότι θα έπρεπε να εκκενωθεί αμέσως.

Η επιστολή διέρρευσε στον Τύπο και φυσικά ο Crozier καρατομήθηκε άμεσα.

Οι ηγεσία όμως του Π.Ν. αναγκάστηκε τελικά μόλις χθες να ανακοινώσει ότι 137 ναύτες του πλοίου έχουν κολλήσει τον ιό.

Στο γράμμα του, ο Crozier έγραφε χαρακτηριστικά:

“Δεν είμαστε σε πόλεμο. Οι ναύτες δε χρειάζεται να πεθάνουν. Εάν δεν δράσουμε τώρα θα έχουμε αποτύχει να φροντίσουμε σωστά την πλέον πολύτιμη περιουσία μας, τους ναύτες μας”.

H πιο ανέλπιστη υποστήριξη

Mετά τη διαρροή της επιστολής, ο Crozier βρήκε έναν ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο του δισέγγονου του ιστορικού προέδρου Theodore Roosevelt, του οποίου το όνομα φέρει η ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο Tweed Roosevelt που είναι και πρόεδρος του Ινστιτούτου Theodore Roosevelt Institute στο Πανεπιστήμιο του Long Island έγραψε στη στήλη του στους The New York Times, άρθρο με τίτλο: “Ο Captain Crozier είναι ήρωας”.

Σε αυτό, ο Roosevelt εξηγεί πως πιστεύει ότι ο πλοίαρχος ρίσκαρε την καριέρα του για χάρη των ναυτών του και γι’ αυτό αξίζει “τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας”.

Μάλιστα ο Roosvelt έγραψε ότι ο προπάππος του θα ήταν σύμφωνος με αυτό που έκανε καθώς ήταν ο Πρόεδρος που διέταξε τα αμερικανικά στρατεύματα στον Ισπανο-Αμερικανικό πόλεμο του 1898 να γυρίσουν πίσω όταν ξέσπασε επιδημία κίτρινου πυρετού και ελονοσίας, παρά τις πιέσεις περί του αντιθέτου του υπουργού Πολέμου.

“Ο Theodore Roosevelt στην εποχή του επέλεξε τον δρόμο της τιμής. Ο πλοίαρχος Crozier έκανε το ίδιο”.

Ο Crozier απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του όταν το πλοίο ελλιμενίστηκε, το οποίο τελικά τέθηκε σε καραντίνα.

Είναι χαρακτηριστικό το βίντεο που έπαιξαν τα αμερικανικά δίκτυα από τη στιγμή που ο πλοίαρχος αποχωρεί από το αεροπλανοφόρο καταχειροκροτούμενος και με το πλήρωμα (μιλάμε για έναν αριθμό ναυτών και αξιωματικών πάνω από 3000 άτομα) να φωνάζουν το όνομά του.