Ισημερινός: Σεισμός 7,5 βαθμών, αισθητός σε όλη τη χώρα
Διεθνή

Ισημερινός: Σεισμός 7,5 βαθμών, αισθητός σε όλη τη χώρα

Ισημερινός: Σεισμός 7,5 βαθμών, αισθητός σε όλη τη χώρα

Σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών και σε μεγάλο εστιακό βάθος σημειώθηκε στα σύνορα Ισημερινού (Εκουαδόρ) – Περού νωρίς σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), με τη δόνηση να γίνεται αισθητή σε όλη τη χώρα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ισημερινού.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή, σε απόσταση 224 χιλιομέτρων ανατολικά-νοτιοανατολικά του Αμπάτο στον Ισημερινό και σε βάθος 132 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την αρχική μέτρηση USGS, η σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στις 5:17 το πρωί (τοπική ώρα, 12:17 ώρα Ελλάδας), ήταν μεγέθους 7,7 βαθμών.

Δεν υπήρχε κίνδυνος να προκληθεί τσουνάμι, σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού, ενώ δεν υπήρχαν άμεσα αναφορές για θύματα ή σοβαρές ζημιές.

“Γερή δόνηση” αναφέρουν οι κάτοικοι

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι με βάση τις πρώτες αναφορές «δεν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντικές ζημιές» αν και πρόσθεσε ότι είχαν ήδη ενεργοποιηθεί οι τοπικές δυνάμεις αντιμετώπισης καταστροφών και ότι οι δονήσεις έγιναν «αισθητές σε όλη τη χώρα».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουν αναφερθεί παρά κάποια τζάμια που έσπασαν», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ECTV ο Ταρκίσιο Ογιέντα, δήμαρχος της Μάκας, πρωτεύουσας της επαρχίας Μορόνα Σαντιάγο.

Κάτοικος της Κουένκα στον Ισημερινό, σε απόσταση 253 χιλιομέτρων από το επίκεντρο χαρακτήρισε τη δόνηση πολύ ισχυρή, ενώ άλλος κάτοικος στην ίδια πόλη ανέφερε ότι ένιωσε «μια γερή δόνηση 30 δευτερολέπτων», σύμφωνα με αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου.

Τον Ιανουάριο του 2018 σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών έπληξε τις νότιες ακτές του Περού, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και πολλοί κάτοικοι να τραυματιστούν ενώ δρόμοι και κτίρια κατέρρευσαν. Το 2016 σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών στον Ισημερινό στοίχισε τη ζωή σε 700 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ