Κατάρ: Αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο
Διεθνή

Κατάρ: Αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο

Κατάρ: Αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο

Το Κατάρ θα αποχωρήσει τον Ιανουάριο από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Ενέργειας του εμιράτου, Σάαντ αλ-Κάμπι σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα.

«Το Κατάρ αποφάσισε να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019», δήλωσε ο αλ-Κάμπι, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός ενημερώθηκε τη Δευτέρα το πρωί. “Για μένα, το να προσπαθούμε και να ξοδεύουμε πόρους και χρόνο σε έναν οργανισμό όπου είμαστε πολύ μικρός παίκτης και δεν έχουμε λόγο στο τι συμβαίνει, πρακτικά δεν λειτουργεί. Επομένως είναι καλύτερο για εμάς να επικεντρωθούμε εκεί όπου υπάρχει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης”.

Με άλλα λόγια, το Κατάρ σκοπεύει να επικεντρωθεί στην παραγωγή φυσικού αερίου μιας και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στον κόσμο.

«Δεν έχουμε πολλές προοπτικές (στο πετρέλαιο), είμαστε πολύ ρεαλιστές. Η προοπτική μας είναι το αέριο», σημείωσε ο αλ-Κάμπι. Δήλωσε ότι η απόφαση δεν ήταν εύκολη, καθώς το Κατάρ είναι μέλος του Οργανισμού εδώ και 57 χρόνια, αλλά ότι ο αντίκτυπος στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ για την παραγωγή είναι μικρός. Τόνισε ότι η Ντόχα θα συνεχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της, όπως κάθε άλλος παραγωγός πετρελαίου που δεν είναι μέλος του Οργανισμού.

Τα προβλήματα με τη Σαουδική Αραβία

Το Κατάρ είναι μέλος του ΟΠΕΚ από το 1961. Τα θεμέλια του Οργανισμού μπήκαν τον Σεπτέμβριο του 1960, με την πρωτοβουλία κυρίως της Σαουδικής Αραβίας, που σήμερα έχει κυρίαρχο ρόλο στο 15μελές καρτέλ.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι προσφέρει καταφύγιο σε πρόσωπα και οργανισμούς, που είναι εχθρικά διακείμενοι προς το Ριάντ.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η απόφαση δεν συνδέεται με το πολιτικό και οικονομικό μποϊκοτάζ του Κατάρ που επιβλήθηκε από τον Ιούνιο του 2017 από τη Σαουδική Αραβία και άλλα τρία αραβικά κράτη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κατάρ θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ που έχει προγραμματιστεί για τις 6 και 7 Δεκεμβρίου στη Βιέννη.

“Πολλοί θα πολιτικοποιήσουν την απόφασή μας”, δήλωσε ο Αλ-Κάαμπι. “Σας διαβεβαιώνω ότι είναι μια απόφαση αποκλειστικά με βάση το τι είναι σωστό για το Κατάρ μακροπρόθεσμα. Είναι απόφαση στρατηγικής”, τόνισε.