Kαι όμως, ο κορονοϊός έκανε καλό στο περιβάλλον της Κίνας!
Διεθνή

Kαι όμως, ο κορονοϊός έκανε καλό στο περιβάλλον της Κίνας!

Kαι όμως, ο κορονοϊός έκανε καλό στο περιβάλλον της Κίνας!

Τι έδειξε ο δορυφόρος της NASA;

Τελικά ο κορονοϊός έχει και τη θετική του πλευρά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Κίνα.

Ο λόγος; Τα μέτρα εναντίον του ιού που προκαλούν δραστική μείωση στους ατμοσφαιρικούς ρύπους του διοξειδίου του αζώτου.

Σύμφωνα με επιστήμονες της NASA, η μείωση της ρύπανσης από το διοξειδίου του αζώτου ήταν εμφανής αρχικά γύρω από την πόλη Γιουχάν, από την οποία ξεκίνησε ο κορονοϊός, και τελικά επεκτάθηκε σε ολόκληρη την χώρα.

Η εικόνα του δορυφόρου πριν από τα αυστηρά μέτρα απομόνωσης για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού (1 με 20 Ιανουαρίου 2020) και κατά τη διάρκεια της καραντίνας (10 με 25 Φλεβάρη 2020).

Επιπλέον, πέρα από την αυστηρότερη περιβαλλοντολογική νομοθεσία των τελευταίων ετών, εκτιμούν ότι δευτερεύοντα ρόλο σε αυτή την εντυπωσιακή μείωση έπαιξαν και οι αργίες λόγω της κινέζικης νέας χρονιάς αλλά και οι καιρικές μεταβολές.

Τα αποτελέσματα για τις συγκεντρώσεις του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2), του ρυπογόνου αυτού αερίου που παράγεται από οχήματα, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και βιομηχανίες, παρατίθενται για δύο χρονικές περιόδους πάνω από την Κίνα: πριν από τα αυστηρά μέτρα απομόνωσης για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού (1 με 20 Ιανουαρίου 2020) και κατά τη διάρκεια της καραντίνας (10 με 25 Φλεβάρη 2020).

Οι διαφορές στο περιβάλλον στην Γιουχάν

Συγκρίνοντας τέλος τις τιμές του NO2 για το 2020 με τις αντίστοιχες μέσες τιμές για τους ίδιους μήνες κατά το διάστημα 2005-2019, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι τιμές του διοξειδίου του αζώτου για το 2020 ήταν σημαντικά μειωμένες- από 10 έως 30% σε σύγκριση με τα κανονικά επίπεδα.

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από μετρήσεις των οργάνων TROPOMI (Tropospheric Monitoring Instrument) στον δορυφόρο Sentinel 5 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και από το όργανο ΟΜΙ (Ozone Monitoring Instrument) στο δορυφόρο Aura της NASA.