Κίνα: Επιδημία κοροναϊού σκορπά τον πανικό
Διεθνή

Κίνα: Επιδημία κοροναϊού σκορπά τον πανικό

Κίνα: Επιδημία κοροναϊού σκορπά τον πανικό

Επιβεβαιώθηκε κρούσμα και στη Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα τον τρίτο κατά σειρά θάνατο και πάνω από 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα εξαιτίας του νέου κοροναϊού, που μοιάζει αρκετά με αυτόν που προκάλεσε το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), το 2002-2003.

Στην πόλη Βουχάν στην κεντρική Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κοροναϊός, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 198 κρούσματα, δύο εντοπίστηκαν στο Πεκίνο για πρώτη φορά και ένα στη Σεντζέν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Σήμερα, οι αρχές της Νότιας Κορέας γνωστοποίησαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού στην χώρα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Ακόμη, δύο κρούσματα ανιχνεύθηκαν στην Ταϊλάνδη και ένα στην Ιαπωνία. Και στις τρεις περιπτώσεις, πρόκειται για ανθρώπους που είτε είναι από τη Βουχάν είτε επισκέφθηκαν την πόλη.

Το ξέσπασμα της επιδημίας στη Βουχάν ανακαλεί μνήμες της κρίσης του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ) από το 2002 ως το 2003, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε εξαπλώθηκε από την Κίνα σε 37 χώρες και στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους.

Ο εορτασμός για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, που συνοδεύεται από μία εβδομάδα αργίας και ξεκινά την 24η Ιανουαρίου προκαλεί φόβους για περαιτέρω εξάπλωση του ιού, καθώς  πολλοί Κινέζοι ταξιδεύουν με την ευκαιρία στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ή στο εξωτερικό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) δεν θεωρεί το νέο στέλεχος εξίσου φονικό με αυτό που προκαλεί το ΣΟΑΣ, ωστόσο η έρευνα για τον ιό είναι ακόμη στο αρχικό της στάδιο και υπάρχουν αρκετές αδιευκρίνιστες παράμετροι, ιδίως το εάν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πώς και πόσο εύκολα.