Κίνα: Πέθανε ο 34χρονος γιατρός που προειδοποιούσε για τον κορονοϊό
Διεθνή

Κίνα: Πέθανε ο 34χρονος γιατρός που προειδοποιούσε για τον κορονοϊό

Κίνα: Πέθανε ο 34χρονος γιατρός που προειδοποιούσε για τον κορονοϊό

Είχε κρούσει τον κώδωνα στις Αρχές από τον Δεκέμβριο

Έχασε τη μάχη με τον θάνατο ο νεαρός γιατρός από τη Ουχάν της Κίνας που είχε προειδοποιήσει για τον κορονοϊό από τα τέλη Δεκεμβρίου, ωστόσο είχε εμπόδιο του τις Αρχές.

Πρόκειται για τον 34χρονο Κινέζο γιατρό Li Wenliang, ο οποίος ήταν οφθαλμίατρος και εργαζόταν στο Wuhan Central Hospital, όπου νόσησε από τον κορονοϊό.

Ο άτυχος άνδρας τον περασμένο Δεκέμβριο διαπίστωσε ότι επτά ασθενείς από την περιοχή «Huanan Seafood Wholesale Market» είχαν διαγνωσθεί με έναν άγνωστο ιό, ο οποίος έμοιαζε με τον SARS, τον φονικό ιό που κόστισε τη ζωή 774 ανθρώπων στην Ασία το 2003.

Έτσι, προσπάθησε να ενημερώσει τις Αρχές, ωστόσο μπήκε στο στόχαστρο της Αστυνομίας εξαιτίας της προσπάθειάς του να σπάσουν τη σιωπή για τον φονικό ιό τις πρώτες εβδομάδες της εμφάνισής του.

Δυστυχώς, ο άνδρας έχασε τη ζωή του την Πέμπτη.

Κατηγορήθηκε για διάδοση φημών

Ο Li Wenliang κατάφερε να επιβιώνει τόσον καιρό χάρη στην φροντίδα των γονιών του, οι οποίοι είναι επίσης μολυσμένοι, όπως επίσης και η σύζυγός του, η οποία είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί τους και έχει επίσης προσβληθεί από κορονοϊό, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο γιατρός εξήγησε ότι, σύμφωνα με τα τεστ στα οποία υπεβλήθησαν τα άτομα, η ασθένεια ήταν ένας κορωνοϊός, δηλαδή μια οικογένεια ιών που περιλαμβάνει σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και ενημέρωσε με ένα μήνυμα τους κοντινούς του ανθρώπους.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες το μήνυμά του έγινε viral, χωρίς μάλιστα να κρύβεται το όνομά του και μετά τη δημοσιοποίηση του ο Li κατηγορήθηκε από την αστυνομία της Ουχάν για διάδοση φημών.

Την ίδια ημέρα η υγειονομική αρχή της Ουχάν εξέδιδε μια επείγουσα ανακοίνωση, ενημερώνοντας τα ιατρικά κέντρα της πόλης ότι μία σειρά ασθενών που ήρθαν σε επαφή με την αγορά θαλασσινών «Huanan Seafood Wholesale Market» έχει μια «άγνωστη πνευμονία».

Το σημείωμα συνοδευόταν από μια προειδοποίηση: «Κανένας οργανισμός ή άτομο δεν επιτρέπεται να εκδώσει πληροφόρηση θεραπείας στο κοινό χωρίς άδεια».

Τις πρώτες ώρες της 31ης Δεκεμβρίου, οι υγειονομικές αρχές της Ουχάν συγκάλεσαν μια έκτακτη συνάντηση για να συζητήσουν το θέμα. Μετά από αυτήν, ο Li κλήθηκε από τις αρχές στο νοσοκομείο του για να εξηγήσει πώς γνώριζε για τις περιπτώσεις.

Αργότερα εκείνη την ημέρα, οι αρχές της Ουχάν ανακοίνωσαν το ξέσπασμα του ιού και ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, οι μπελάδες του Li δεν τελείωσαν εκεί.

Στις 3 Ιανουαρίου, ο Li κλήθηκε σε ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα όπου δέχθηκε επίπληξη για «διασπορά φημών ηλεκτρονικά» και «σοβαρή διατάραξη της κοινωνικής τάξης» εξαιτίας του μηνύματος που είχε στείλει στο chat.

Φοβήθηκε τη σύλληψη

O Li έπρεπε να υπογράψει μία δήλωση και να παραδεχτεί το «πλημμέλημά» του, υποσχόμενος να μην υποπέσει σε άλλες μελλοντικές «άνομες πράξεις».

Φοβήθηκε ότι θα μπορούσε να συλληφθεί.

«Η οικογένειά μου θα ανησυχούσε πολύ για μένα αν έχανα την ελευθερία μου για λίγες μέρες», είχε δηλώσει ο ίδιος στο CNN μέσω μηνυμάτων το WeChat –η τηλεφωνική επικοινωνία δεν ήταν εύκολη καθώς έβηχε πολύ και ανέπνεε με δυσκολία.

Ευτυχώς, ο μπόρεσε να φύγει από το αστυνομικό τμήμα μετά από μια ώρα παραμονής.

Ο Li επέστρεψε στο νοσοκομείο της Ουχάν, δηλώνοντας: «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, όλοι πρέπει να συμμορφώνονται στην επίσημη γραμμή».

Στις 10 Ιανουαρίου, όταν κούραρε έναν ασθενή που ήταν μολυσμένος με κορωνοϊό άρχισε να εμφανίζει βήχα και πυρετό και στις 12 Ιανουαρίου εισήλθε στο νοσοκομείο.

Τις επόμενες ημέρες η κατάσταση χειροτέρεψε τόσο που μεταφέρθηκε στην ομάδα εντατικής θεραπείας, και του χορηγήθηκε υποστήριξη με οξυγόνο, ωστόσο δεν κατάφερε να επιβιώσει.

Aναλυτικό ρεπορτάζ από το Star με όλες τις εξελίξεις:

https://streamable.com/dvzkm