Κινεζικός πύραυλος: Έπεσαν τα συντρίμμια του στον Ινδικό Ωκεανό
Διεθνή

Κινεζικός πύραυλος: Έπεσαν τα συντρίμμια του στον Ινδικό Ωκεανό

Κινεζικός πύραυλος: Έπεσαν τα συντρίμμια του στον Ινδικό Ωκεανό

Το μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης

Στον Ινδικό Ωκεανό προσγειώθηκαν τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου Long March. Το μεγαλύτερο μέρος το καταστράφηκε μόλις άγγιξε την ατμόσφαιρα της Γης ωστόσο τα απομεινάρια έπεσαν στα κρύα νερά του ωκεανού όπως ανακοίνωσε το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και ήταν ο δεύτερος μετά τον 5Β που πέταξε τον Μάιο 2020. Πέρυσι, κομμάτια του 5Β έπεσαν στην Ακτή του Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές σε μερικά κτίρια.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Γης είναι καλυμμένο με νερό, οι πιθανότητες να έπεφτε ο πύραυλος σε κατοικημένη περιοχή στην ξηρά ήταν χαμηλές και οι πιθανότητες να προκαλούνταν τραυματισμοί ακόμη μικρότερη, σύμφωνα με ειδικούς.

Παρ΄όλα αυτά, υπήρχε έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα για το ακριβές σημείο που θα προσγειωνόταν ο πύραυλος δεδομένου ότι η Κίνα δεν διατύπωσε ισχυρότερες διαβεβαιώσεις.

Στη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου, ο αστροφυσικός του Χάρβαρντ Τζόναθαν Μακντάουελ είπε στο Ρόιτερς πως η ζώνη που μπορεί να έπεφταν τα συντρίμμια εκτεινόταν από τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη ή το Πεκίνο προς βορρά και τη νότια Χιλή και το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας προς νότο.

«Το γεγονός ότι οι Κινέζοι σχεδιαστές του πυραύλου δεν κατασκεύασαν με περισσότερη ασφάλεια τον πύραυλο, τους κάνει να μοιάζουν τεμπέληδες», πρόσθεσε ο Μακντάουελ, μέλος του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν,