Κοροναϊός: Ποιος είναι ο νέος φονικός ιός που έχει σπείρει τον πανικό;
Διεθνή

Κοροναϊός: Ποιος είναι ο νέος φονικός ιός που έχει σπείρει τον πανικό;

Κοροναϊός: Ποιος είναι ο νέος φονικός ιός που έχει σπείρει τον πανικό;

Πώς μεταδίδεται; - Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα θύματα του νέου κοροναϊού έχουν ανέλθει στα 41, ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν προσβληθεί και νοσηλεύονται, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωσή του.

Ήδη έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Βιετνάμ, Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες, κορυφώνοντας την ανησυχία των πολιτών!

Ποιος όμως είναι ακριβώς ο ιός που έχει τρομοκρατήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη;

Ο νέος κοροναϊός εμφανίστηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019 και ονομάστηκε “2019-nCoV”. Είναι μέλος της οικογένειας κοροναϊών, μεταξύ των οποίων είναι και οι ιοί SARS και MERS. Τέλο, μοιάζει αρκετά με τον κοροναϊό που προκάλεσε το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), το 2002-2003 στην Κίνα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε 37 χώρες και κοστίζοντας τη ζωή σε 774 ανθρώπους!

Τι είναι οι κοροναϊοί;

Πρόκειται για συνηθισμένους ιούς που προκαλούν ήπια αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχα και καταρροή, αλλά μερικοί είναι πιο επικίνδυνοι, όπως ο SARS και ο MERS. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με πιο ήπιους κοροναϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ελαφριά έως μέτρια συμπτώματα. Πιο σπάνια οι συνήθεις κοροναϊοί μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα. Είναι κοινοί στα ζώα παγκοσμίως και μόνο λίγοι από αυτούς είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Σπάνια κάποιος κοροναϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως συνέβη με τους ιούς SARS και MERS.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό και βήχα, ενώ ορισμένοι έχουν και δύσπνοια. Τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με του SARS και εμφανίζονται ανάμεσα στη δεύτερη μέρα και στη δεύτερη εβδομάδα μετά την έκθεση στον ιό.

Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία του;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες για τη λοίμωξη, ούτε κάποιο εμβόλιο, συνεπώς οι ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία απλώς για τα συμπτώματα τους και θεωρητικά ανακάμπτουν μόνοι τους μετά από ένα διάστημα. Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Από πού προήλθε ο ιός;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ακόμη αναζητά την πηγή προέλευσης του ιού. Οι υποψίες εστιάζονται σε μια αγορά τροφίμων και ζώντων ζώων στην πόλη Βουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Πώς μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων;

Μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να μεταδοθεί με τα σταγονίδια του βήχα και του φτερνίσματος, με χειραψίες, με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (πόμολα, πόρτες) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.

Πόσο φονικός είναι;

Μέχρι τώρα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή, περίπου 4% (δηλαδή πεθαίνουν τέσσερις ανά 100 ασθενείς με τον κοροναϊό), ποσοστό μικρότερο από τον SARS και τον MERS. Τα περισσότερα θύματα ήσαν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου. Συνεπώς ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη φονικότητα του νέου κοροναϊού. Υπάρχουν φόβοι, σύμφωνα με το New Scientist και την «Ουάσιγκτον Ποστ», ότι μελλοντικά μπορεί να γίνει πιο φονικός, αν υποστεί περαιτέρω μετάλλαξη.