Κορονοϊός: Οικονομικό κραχ στα χρηματιστήρια
Διεθνή

Κορονοϊός: Οικονομικό κραχ στα χρηματιστήρια

Κορονοϊός: Οικονομικό κραχ στα χρηματιστήρια

Πανικό έφερε στις αγορές ο ιός - Απώλεις παρόμοιες με την κρίση του 2008

O πανικός λόγω του κοροναϊού προκάλεσε νέο κραχ στα χρηματιστήρια σήμερα, τα οποία καταγράφουν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με τη μείωση της αξίας των μετοχών να φθάνει τα 5 τρισ. δολάρια.

Η κατρακύλα των τιμών δεν έδειξε σημάδια επιβράδυνσης, καθώς οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές έκαναν βουτιά 2-3% μετά το άνοιγμα τους και η συνεχιζόμενη αναζήτηση ασφάλειας ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σε νέα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ.

Οι ελπίδες ότι η επιδημία, που ξεκίνησε στην Κίνα, θα τελείωνε σε λίγους μήνες και ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επέστρεφε γρήγορα στα φυσιολογικά επίπεδα διαλύθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς εκτινάχθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων διεθνώς.

Τα στοιχήματα που μπαίνουν τώρα είναι ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και ότι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν, επιχειρώντας να προστατεύσουν τις οικονομίες από τα προβλήματα και να αποτρέψουν μία παγκόσμια ύφεση.

«Οι επενδυτές επιχειρούν να προεξοφλήσουν το χειρότερο σενάριο και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τι θα συμβεί τώρα στις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες εκτός της Ασίας», δήλωσε ο επικεφαλής για τις ασιατικές μετοχές της SEI Investments. «Αυτή η περίοδος είναι πολύ αβέβαιη, κανείς δεν ξέρει πραγματικά την απάντηση και οι αγορές είναι πραγματικά πανικόβλητες», πρόσθεσε.

Οι αποδιαρθρώσεις στο διεθνές εμπόριο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το κλείσιμο σχολείων και οι ακυρώσεις μεγάλων εκδηλώσεων έχουν κάνει πιο ζοφερή την προοπτική για την παγκόσμια οικονομία, η οποία ήδη πάλευε με τις επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας .

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, ο οποίος παρακολουθεί σχεδόν 50 χώρες, σημείωνε πτώση 1% μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και σχεδόν 10% στην εβδομάδα, που είναι η χειρότερη από τον Οκτώβριο του 2008.

Οι μετοχές της Wall Street έκαναν βουτιά 4,4% χθες, που ήταν η μεγαλύτερη πτώση τους από τον Αύγουστο του 2011. Καταγράφουν τώρα απώλειες 12% από το υψηλό επίπεδο – ρεκόρ που είχαν σημειώσει πριν από μόλις εννιά ημέρες, μπαίνοντας στη λεγόμενη φάση διόρθωσης. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, που συχνά αποκαλείται και «δείκτης φόβου», εκτινάχθηκε στις 39,16 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο περίπου δύο ετών, έναντι 11-20 μονάδων που κινούνταν τους τελευταίους μήνες.

Στην Ασία, ο περιφερειακός δείκτης μετοχών MSCI (που δεν περιλαμβάνει τις ιαπωνικές μετοχές), μειώθηκε 2,7%. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκανε βουτιά 4,3% εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι μπορεί να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ιουλίου – Αυγούστου λόγω του κοροναϊού. Ο δείκτης CSI300 των χρηματιστηρίων της Σανγκάης και της Σεντζέν μειώθηκε 2,9%.

«Ο κοροναϊός τώρα φαίνεται ως πανδημία. Οι αγορές μπορούν να το αντιμετωπίσουν, ακόμη και αν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, ενόσω θα μπορούμε να δούμε το τέλος στο τούνελ», δήλωσε αναλυτής της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή, όμως, κανείς δεν μπορεί να πει πόσο θα διαρκέσει αυτό και πόσο κακό θα είναι».

Η παγκόσμια αναταραχή προκάλεσε πλήγμα και στις μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας, οι οποίες είχαν στηριχθεί σχετικά καλά τον περασμένο μήνα, καθώς τα νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μειώνονταν και το Πεκίνο προανήγγειλε μέτρα για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και περισσότερο από ένα έτος, καταγράφοντας πτώση 12% στην εβδομάδα – τη μεγαλύτερη από το 2016 – ενώ οι τιμές όλων των σημαντικών βιομηχανικών μετάλλων μειώθηκαν από 3% έως 6%.

Πηγή: ΑΠΕ