Ουκρανία: Εγκρίθηκε η επιβολή στρατιωτικού νόμου
Διεθνή

Ουκρανία: Εγκρίθηκε η επιβολή στρατιωτικού νόμου

Ουκρανία: Εγκρίθηκε η επιβολή στρατιωτικού νόμου

Η Ρωσία έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν την Κυριακή πάνω σε τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Η επίτροπος είπε πως τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.

Στρατιωτικό νόμο επιβάλει το Κίεβο

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε διάταγμα που επιβάλλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα για 60 ημέρες. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του. Ωστόσο, φαίνεται πως για να ισχύσει η απόφασή του χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την θέση σε ισχύ του στρατιωτικού νόμου, για τους επόμενους δύο μήνες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε πως η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να προβεί και σε άλλες επιθετικές ενέργειες στην ξηρά ή στη θάλασσα.

Ένταση στην Κριμαία

Η Ρωσία συνέλαβε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτε επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα.