Λουξεμβούργο: Έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο με δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες
Διεθνή

Λουξεμβούργο: Έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο με δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες

Λουξεμβούργο: Έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο με δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες

Πού αποσκοπούν τα νέα μέτρα;

Ιστορία “γράφει” το Λουξεμβούργο, αφού γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως που προσφέρει εντελώς δωρεάν μέσα μαζικής μεταφοράς στα χρονικά, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, τα νέα μέτρα στοχεύουν στην οικονομική ελάφρυνση των κατοίκων της χώρας γι΄αυτό από αύριο 1η Μαρτίου οι επιβάτες σε τρένα, λεωφορεία και τραμ δεν θα χρειάζεται να αγοράζουν εισιτήριο κάτι που ισχύει ήδη για κάθε παιδί και νέο κάτω των 20 ετών.

Το Λουξεμβούργο είναι η χώρα με τα περισσότερα αυτοκίνητα να αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο ένας στους πέντε από τους πολίτες επιλέγει να  χρησιμοποιεί τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Γι΄αυτόν τον λόγο τα συγκεκριμένα μέτρα ήταν πρωταρχικές προεκλογικές δεσμεύσεις της τωρινής κυβέρνησης, έχοντας υπολογίσει ότι μια τέτοια κίνηση θα ωφελήσει περίπου το 40% των νοικοκυριών και θα εξοικονομήσει σε κάθε ένα από αυτά περίπου 100 ευρώ ετησίως.

“Για τους ανθρώπους με χαμηλούς μισθούς, τα έξοδα μεταφοράς έχουν σημασία. Επομένως, είναι ευκολότερο να γίνει δωρεάν για όλους”, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών.

Οι πωλήσεις από τα εισιτήρια έφταναν το ποσό των 41.000.000 ευρώ ετησίως, κάτι που σύμφωνα με τις αρχές αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% του ετήσιου προϋπολογισμού των 500 εκατομμυρίων ευρώ για τις δημόσιες συγκοινωνίες και θα καλύπτεται πλέον από το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, δεν παύει να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής πρώτης θέσης στα τρένα για την οποία οι πολίτες θα καταβάλλουν το ανάλογο το χρηματικό αντίτιμο και που σύμφωνα με τον υπουργό μεταφορών της χώρας, “θα συνεχίσει να επιτρέπει στους ανθρώπους που θέλουν να εργάζονται στο τρένο να το κάνουν”.

Πηγή: BBC/The Guardian