Μαλάλα Γιουσαφζάι: Καλεί τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τις γυναίκες και τα παιδιά του Αφγανιστάν
Διεθνή

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Καλεί τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τις γυναίκες και τα παιδιά του Αφγανιστάν

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Καλεί τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τις γυναίκες και τα παιδιά του Αφγανιστάν

Βραβευμένη με Νόμπελ και θύμα η ίδια των Ταλιμπάν

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι, στις 16 Αυγούστου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τις Αφγανές γυναίκες και τα κορίτσια.

«Παρακολουθούμε σοκαρισμένοι τους Ταλιμπάν να παίρνουν τον έλεγχο του Αφγανιστάν», έγραψε στο Twitter της στις 15 Αυγούστου.

«Οι παγκόσμιες, περιφερειακές και τοπικές δυνάμεις πρέπει να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός, να παράσχουν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και να προστατεύσουν τους πρόσφυγες και τους πολίτες», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο BBC, η Γιουσαφζάι είπε: «Δεν μπορούμε να δούμε μια χώρα να πηγαίνει δεκαετίες και αιώνες πίσω. Πρέπει να πάρουμε κάποιες τολμηρές αποφάσεις για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών, για την προστασία των μειονοτικών ομάδων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Θύμα και η ίδια των Ταλιμπάν

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι ήταν 15 ετών το 2012, όταν οι Ταλιμπάν την παρακολουθούσαν για την εκστρατεία της υπέρ των δικαιωμάτων των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Την είχε πυροβολήσει στο πρόσωπο ένας Ταλιμπάν ο οποίος εισέβαλε στο σχολικό λεωφορείο στο οποίο επέβαινε.

Το 2014, η Γιουσαφζάι έγινε το νεότερο άτομο που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης. Εκείνη συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η 24χρονη ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισε την κατάσταση στο Αφγανιστάν «επείγουσα ανθρωπιστική κρίση», προσθέτοντας ότι «κάθε χώρα έχει ρόλο και ευθύνη» να ανοίξει τα σύνορά της σε Αφγανούς πρόσφυγες.

«Το αίτημά μου προς όλες τις χώρες, ειδικά στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις δυτικές χώρες, είναι ότι πρέπει να προστατεύσουν όλους αυτούς τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο BBC τη Δευτέρα.

Ανέφερε ότι είχε γράψει μια επιστολή στον Πακιστανό πρωθυπουργό Imran Khan για να του ζητήσει να διασφαλίσει ότι τα προσφυγόπουλα θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την ασφάλεια και την προστασία εντός των προσφυγικών καταυλισμών.