Μαριούπολη: Σφίγγει ο κλοιός των Ρώσων – Χωρίς νερό, ρεύμα και επικοινωνία η πόλη – Η δραματική μετάδοση του Σωτήρη Δανέζη
Διεθνή

Μαριούπολη: Σφίγγει ο κλοιός των Ρώσων – Χωρίς νερό, ρεύμα και επικοινωνία η πόλη – Η δραματική μετάδοση του Σωτήρη Δανέζη

Μαριούπολη: Σφίγγει ο κλοιός των Ρώσων – Χωρίς νερό, ρεύμα και επικοινωνία η πόλη – Η δραματική μετάδοση του Σωτήρη Δανέζη

Τελεσίγραφο στους αμάχους

Δραματικές είναι οι ώρες στη Μαριούπολη που σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η πόλη είναι στόχος συνεχών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι και έχουν πληγεί υποδομές, καθώς η Ρωσία συνεχίζει για έκτη ημέρα την εισβολή στη χώρα.

«Κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται επί πέντε ημέρες. Μας χτυπούν με το πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με πυραύλους GRAD, μας πλήττουν με τις αεροπορικές τους δυνάμεις», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊσένκο μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Έχουν υποστεί ζημιές πολιτικές υποδομές– σχολεία, σπίτια. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Γυναίκες, παιδιά έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, επεσήμανε στοπ Facebook ότι στη Μαριούπολη υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης σήμερα έπειτα από έναν βομβαρδισμό.

«Η Μαριούπολη και η Βολνοβάχα είναι δικές μας! Οι δυο πόλεις υφίστανται την πίεση του εχθρού, αλλά ανθίστανται. Στη Μαριούπολη (…) η πόλη είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», πρόσθεσε.

Οι δύο αυτές πόλεις βρίσκονται στον δρόμο των ρωσικών δυνάμεων που εισβάλλουν στην Ουκρανία μέσω της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Δραματική ήταν και η ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη για το Οpen.

O πολεμικός ανταποκριτής του καναλιού δήλωσε ότι οι επικοινωνίες είναι πολύ δύσκολες, δεν υπάρχει νερό και ρεύμα, ο κόσμος προσπαθεί να εφοδιαστεί με προμήθειες.

«Δεν έχουμε ενημερωθεί για τίποτα. Μετά δυσκολίας πιάσαμε αυτή τη γραμμή, μετά δυσκολίας έχουμε ρεύμα, θα πρέπει να καταλάβετε ποια είναι η κατάσταση σε μια πολιορκημένη πόλη» είπε τη στιγμή που δεχόταν έλεγχο από την αστυνομία.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Οpen στη Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός, οι Ρωσόφωνοι δηλώνουν ότι έχουν καταληφθεί 29 χωριά γύρω από τη Μαριούπολη ενώ δίνουν τελεσίγραφο στους αμάχους να εκκενώσουν την πόλη μέχρι αύριο.

Η Ρωσία ομβαρδίζει αμάχους, λέει η ουκρανική πλευρά

«Έπεσε το πέπλο. Η Ρωσία βομβαρδίζει κέντρα πόλεων, εξαπολύει απευθείας πυραυλικά πλήγματα και πλήγματα του πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές και διοικητικά κέντρα», σημείωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Ο σκοπός της Ρωσίας είναι σαφής –μαζικός πανικός, απώλειες αμάχων και κατεστραμμένες υποδομές. Η Ουκρανία πολεμάει έντιμα», υπογράμμισε.

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση”, η οποία, όπως δηλώνει, δεν αποσκοπεί στην κατάληψη εδάφους, αλλά στην καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων του νότιου γείτονά της και την σύλληψη αυτών που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές.

Λίγο νωρίτερα και ο επικεφαλής της περιοχής της Χαρκίβ (Χάρκοβο), που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, είχε δηλώσει ότι ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει το κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και του περιφερειακού διοικητικού κτιρίου.

«Οι επιθέσεις αυτού του είδους συνιστούν γενοκτονία του ουκρανικού λαού, έγκλημα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού!», κατήγγειλε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, διευκρινίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν GRAD και πυραύλους κρουζ στην Χαρκίβ.

Ο Σινεγκούμποφ κοινοποίησε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο φαίνεται το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της Χαρκίβ να πλήττεται από πύραυλο που εκρήγνυται. Το Reuters επαλήθευσε τη γνησιότητα του βίντεο αυτού.

Η άμυνα της πόλης αντέχει, τόνισε εξάλλου ο ίδιος.

Η Χαρκίβ, η πόλη αυτή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και της οποίας μεγάλο μέρος από τους περίπου 1,4 εκατομμύριο κατοίκους της είναι ρωσόφωνο, βρίσκεται στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την Πέμπτη που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα στην Οχτίρκα, πόλη στην βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, τουλάχιστον 70 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, Δευτέρα, από βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε παράλληλα ότι 350 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα κάποιον αριθμό.