Μέρκελ: Τι συνέβη με το κυβερνητικό αεροσκάφος;
Διεθνή

Μέρκελ: Τι συνέβη με το κυβερνητικό αεροσκάφος;

Μέρκελ: Τι συνέβη με το κυβερνητικό αεροσκάφος;

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα είναι απούσα κατά την έναρξη της συνόδου της G20 στο Μπουένος Άιρες, μετά την κατεπείγουσα προσγείωση που αναγκάστηκε να κάνει το αεροσκάφος με την κυβερνητική αντιπροσωπεία στην Κολονία (δυτικά) το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε μια εκπρόσωπος της καγκελαρίας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το βράδυ της Πέμπτης το το γύρο του διαδικτύου έκανε η είδηση για τεχνικό πρόβλημα στο σκάφος που μετέφερε εκείνη και την γερμανική αντιπροσωπεία

Στην Αργεντινή μέσω Μαδρίτης

«Θα συνεχίσουμε αύριο» (σ.σ. σήμερα Παρασκευή) το ταξίδι προς το Μπουένος Άιρες, διευκρίνισε η εκπρόσωπος, μερικές ώρες αφού το Airbus A340-300 που χρησιμοποιείται για τα επίσημα ταξίδια των κυβερνητικών αντιπροσωπειών έκανε αναστροφή ενώ πετούσε πάνω από την Ολλανδία εξαιτίας τεχνικού προβλήματος, μετά την απογείωσή του από το Βερολίνο.

Σύμφωνα με αναρτήσεις στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που έκαναν  Γερμανοί δημοσιογράφοι που συνοδεύουν τη γερμανική κυβερνητική αντιπροσωπεία, η καγκελάριος σχεδιάζεται να μεταβεί αργότερα το πρωί στη Μαδρίτη και να επιβιβαστεί με μια μικρότερη αντιπροσωπεία σε εμπορική πτήση με προορισμό την πρωτεύουσα της Αργεντινής.

Η καγκελαρία σε αυτό το στάδιο δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα τις συγκεκριμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αναμένεται να είναι μέλος της μικρότερης αντιπροσωπείας. Η καγκελάριος πέρασε τη νύχτα στη Βόννη, ανέφερε γνωστή δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου ZDF μέσω Twitter.

Τήρηση ωραρίου

Κατά το Γερμανικό Πρακτορείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ εξήγησε ότι το ταξίδι δεν μπορούσε να συνεχιστεί το βράδυ της Πέμπτης για να μην ξεπεραστεί το όριο των μέγιστων ωρών πτήσης του πληρώματος.

Εξετάζεται εάν οι συναντήσεις που προγραμματιζόταν να έχει η καγκελάριος στο πλαίσιο και στο περιθώριο της συνόδου μπορούν να αναβληθούν για λίγες ώρες, πρόσθεσε.

Η βλάβη στο αεροσκάφος

Ο χειριστής του κυβερνητικού αεροσκάφους ενημέρωσε τους επιβάτες του περί τις 20:30 (21:30 ώρα Ελλάδας) ότι θα έστρεφε το Έρμπας προς την Κολονία διότι τεχνικό πρόβλημα προκάλεσε διακοπή λειτουργίας πολλών ηλεκτρικών συστημάτων. «Μην έχετε καμιά ανησυχία, θα προσγειωθούμε με απόλυτη ασφάλεια στην Κολονία», διαβεβαίωσε. Ο πιλότος επέλεξε να κατευθυνθεί στην Κολονία διότι εκεί βρίσκεται η βάση του και το μόνο αεροσκάφος αντικατάστασης.

Η προσγείωση ήταν δύσκολη και απότομη, καθώς το αεροσκάφος είχε ακόμη στις δεξαμενές πολύ μεγάλη ποσότητα καυσίμων, και οι χειριστές χρειάστηκε, πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως, να καταφύγουν στα φρένα του.

Κατά την προσγείωση του A340-300, του Konrad Adenauer, όπως έχει βαπτιστεί το αεροσκάφος προς τιμήν του πρώτου μεταπολεμικού καγκελάριου της Γερμανίας, το περίμεναν στο ταρμάκ οχήματα της πυροσβεστικής, περιέγραψε το dpa.

Δεν ήταν η πρώτη βλάβη

Στα μέσα Οκτωβρίου, το Κόνραντ Αντενάουερ αντιμετώπισε πρόβλημα στην Ινδονησία, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών να επιστρέψει από τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με εμπορική πτήση.

Τρωκτικά είχαν μπει στο αεροσκάφος με τους τέσσερις κινητήρες και μάσησαν πολλά ηλεκτρικά καλώδια.

Ο μικρός στόλος των γερμανικών κυβερνητικών αεροσκαφών έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα τεχνικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ