Νέα Ζηλανδία: Ο ένοπλος ήθελε κι άλλους νεκρούς
Διεθνή

Νέα Ζηλανδία: Ο ένοπλος ήθελε κι άλλους νεκρούς

Νέα Ζηλανδία: Ο ένοπλος ήθελε κι άλλους νεκρούς

Ο βασικός ύποπτος του μακελειού στο Κράιστσερτς σκόπευε να συνεχίσει τις επιθέσεις πριν συλληφθεί από την αστυνομία, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν.

«Ο δράστης ήταν σε κίνηση, υπήρχαν άλλα δύο πυροβόλα όπλα μέσα στο όχημά του και είναι απολύτως σίγουρο ότι η πρόσθεσή του ήταν να συνεχίσει τις επιθέσεις του», τόνισε η Άρντερν σε δημοσιογράφους στο Κράιστσερτς, προσθέτοντας ότι νεαρά παιδιά συγκαταλέγονται στα θύματα αυτής της «φρικτής επίθεσης».

Ο ύποπτος των τρομοκρατικών επιθέσεων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία με τουλάχιστον 49 νεκρούς ταυτοποιήθηκε ως ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Χάρισον Ταράντ, ο οποίος εμφανίστηκε νωρίτερα σε ένα δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε ότι είναι πιθανόν να του απαγγελθούν νέες κατηγορίες.

Το χθεσινό μακελειό στο Κράισττσερτς σταμάτησε χάρη στην επέμβαση δύο αστυνομικών – εκ των οποίων μόνο ο ένας οπλοφορούσε- από μια γειτονική μικρή πόλη, μισή ώρα μετά την έναρξη του περιστατικού, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας οι οποίες χαιρέτισαν το θάρρος των δύο ανδρών.

Αλλάζουν οι νόμοι περί οπλοκατοχής

Την ίδια στιγμή, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας βρέθηκε ανάμεσα σε κοινότητες Μουσουλμάνων της χώρας για να εκφράσει τη συμπαράστασή της για όσα έγιναν ενώ έδωσε διευκρινίσεις για τον ένοπλο και την άδεια οπλοκατοχής που κατείχε.

«Ο δράστης είχε άδεια οπλοκατοχής (…) την οποία είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2017», διευκρίνισε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Ουέλινγκτον, προτού μεταβεί στο Κράισττσερτς.

Ο 28χρονος δράστης είχε αγοράσει δύο ημι-αυτόματα όπλα, δύο κυνηγετικά τουφέκια και μία καραμπίνα, εξήγησε η ίδια.

«Απλώς και μόνο το γεγονός (…) ότι αυτός ο άνθρωπος είχε άδεια και αγόρασε τέτοιου είδους όπλα με κάνει να λέω ότι οι άνθρωποι θέλουν να αλλάξει αυτό και δεσμεύομαι ως προς αυτό», υπογράμμισε η Άρντερν.

«Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν», τόνισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων.

Το ρατσιστικό μανιφέστο του ένοπλου

Ρατσιστικό «μανιφέστο» είχε δημοσιεύσει στον λογαριασμό υπό το όνομα Brenton Tarant στο Twitter ο Αυστραλός πριν μεταδώσει live βίντεο από την επίθεση κατά των δύο τζαμιών στην Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αστυνομία ζήτησε από το κοινό να μην μοιράζεται το οπτικό υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εμφανίζεται ο ένοπλος να πυροβολεί εξ επαφής τα θύματά του. «Η αστυνομία γνωρίζει αυτές τις εξαιρετικά επώδυνες για τους συγγενείς εικόνες από το περιστατικό στο Κράισττσερτς που κυκλοφορούν στο Ιντερνετ», ανέφερε η αστυνομία στον λογαριασμό στο Twitter.